Museus de Martorell continua dissenyant activitats per apropar el patrimoni museístic i arquitectònic local a la gent, també en moments de pandèmia. Ho fa desplegant activitats per a grups reduïts i amb reserva prèvia, que segueixen estrictament les mesures de seguretat i d’higiene. A les visites guiades als dos museus municipals -l’Enrajolada Casa-Museu Santacana i el Vicenç Ros- els dissabtes i diumenges, i a les visites al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis, ara cal afegir-hi una nova proposta d’itineraris per La Vila, a partir del 20 de febrer.

Les limitacions de mobilitat generades per la pandèmia han facilitat a molta gent la descoberta -o redescoberta- i valoració de tot allò que tenen al costat de casa. Un fet que també es palesa en la cultura i el patrimoni. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Martorell aposta per seguir apropant-lo a tothom, a través d’activitats gratuïtes.

“En tots aquests mesos ens hem adonat que és molt important per a la nostra salut mental que ens activem físicament, que ens movem. Per això, volem recordar que Museus ofereix visites guiades que junten cultura, esport i moviment, i que ens fan guanyar presencialitat a mesura que les condicions de la pandèmia ho permeten”. Així ho destaca el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González.

Reproductor d'àudio
Andreu González, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l'Ajuntament

Nous itineraris per La Vila

Museus de Martorell engegarà aviat uns itineraris per conèixer el patrimoni de La Vila, amb dues cites al mes, al migdia: una en dissabte i una altra en diumenge. La primera serà el dissabte 20 de febrer i la segona programada, el diumenge 7 de març.

Església de Santa Maria

Es formaran grups a partir de les sol·licituds individuals, de grups petits o de grups bombolla, fins a un màxim de 12 places. Durant una hora i mitja coneixeran, de la mà d’un guia, “el patrimoni històric i les curiositats del barri històric de La Vila”, comenta la tècnica de Museus de Martorell, Yolanda Insa.

Ella mateixa avança la ruta: “S’iniciarà a la plaça de l’Església per explicar el context del temple de Santa Maria i la plaça. Continuarà per edificis com l’Enrajolada; Cal Nicolau Ric; els esgrafiats de la Casa de la Vila i de la Farmàcia Bujons; la Casa Gausa -coneguda com la més antiga de Martorell-; la capella de Sant Joan i el pont del Diable”.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

L’Enrajolada i el Vicenç Ros: dues joies a l’abast de tothom

Tots els dissabtes i diumenges al matí, Museus fa visites guiades gratuïtes -horari segons demanda- als dos principals espais museístics locals: l’Enrajolada Casa Museu Santacana i el Museu Municipal Vicenç Ros. Els que vulguin fer-ne reserva “han de ser convivents o familia i pertànyer a la mateixa bombolla de grup familiar o de grups de convivència, fins a un màxim de 6 persones”.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Una casa senyorial al rovell de l’ou martorellenc. L’Enrajolada Casa-Museu Santacana és  avui un espai per a les visites, però parteix “d’una antiga casa senyorial del segle XIX i oberta al públic l’any 1876, fet que el converteix en un dels museus més antics de Catalunya”, explica Insa. Un passeig permet descobrir “la increïble col·lecció de rajoles dels segles XIV al XX; peces de ceràmica; dibuixos; pintures; gravats; elements arquitectònics i escultòrics; mobiliari i objectes decoratius”, que són fruit d’una recopil·lació d’art procedent de palaus i d’antics edificis religiosos de Barcelona, Martorell i entorns, i col·locades aquí per recuperar la seva funció original.

Tot el que avui s’hi exposa “ho devem a dues generacions d’una família: l’avi Francesc Santacana i Campmany i el nét Francesc Santacana i Romeu. El primer va transmetre l’afició pel col·leccionisme d’art al segon, i tots dos junts van crear la col·lecció”.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

L’altre indret a visitar és el Museu Municipal Vicenç Ros. S’ubica en el que va ser un antic convent, al capdamunt del nucli antic de Martorell, dominant La Vila, la plana del Montserratí i la muntanya santa que dona nom a la subcomarca, al fons.

La tècnica de Museus explica que la visita “ens endinsa en un antic convent de monjos caputxins del segle XVII, reconvertit a museu l’any 1945. Hi ha una espectacular col·lecció de ceràmica antiga amb rajoles originàries del segle XIV i de fins el XIX, i peces escultòriques i arquitectòniques procedents d’antigues esglésies i convents”.

Però els continguts exposats no són l’únic element d’interès al Vicenç Ros. Les pròpies dependències creen en el visitant la sensació d’estar envoltat d’una atmosfera molt especial: “A la part interior podrem veure passadissos i l’estructura de parts d’aquest antic convent, on encara es conserven antigues peces, com ara la cisterna”.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Visites teatralitzades al Museu Vicenç Ros. Festa Major 2019 (Fotografia: Grisphoto)

Museus de Martorell posa a disposició un telèfon de contacte i un correu electrònic per a més informació i reserves -imprescindibles- per participar en aquestes activitats. És el 93 774 22 23, i el mail museus@martorell.cat. També es pot fer seguiment de les novetats als seus comptes a Facebook i a Instagram.