El CEM estudia elements paleocristians i altmedievals a Santa Margarida

1136

Del 12 al 30 de juliol, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha dut a terme la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida. Enguany, han comptat amb la col·laboració de vuit alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que han estudiat els usos i distribució de diferents estructures del segle V i VI trobades l’any passat al jaciment, i altres elements de l’Edat Mitjana, segons ha explicat el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.

Aquest any, degut a la situació sanitària, el CEM no ha pogut organitzar la tradicional jornada de portes obertes al jaciment. A canvi, han editat setmanalment uns audiovisuals amb els resultats de la campanya, que es poden veure al web de l’entitat.

Les excavacions de Santa Margarida celebren aquest 2021 el seu 40è aniversari i l’any 2022 se’n compliran 50 del Centre d’Estudis Martorellencs.

Ha estat una campanya amb certs entrebancs, entre la pandèmia i l’incendi. Com la valora?

Ens vam veure obligats a desallotjar la Masia de Santa Margarida temporalment, el dia 13 de juliol a la tarda i l’endemà, a causa de l’incendi a la serra de l’Ataix, que en algun punt va arribar a saltar l’autopista i es va acostar al lloc on hi érem. A més, la pandèmia també ha condicionat el desenvolupament de l’excavació.

Veu arribar a patir per l’excavació durant el foc?

No, ni pel jaciment de Santa Margarida ni pel de Sant Genís, perquè els Bombers estaven allà, ens van tranquil·litzar i ens van dir que pel tipus de vegetació es podia controlar ràpidament. No representava cap perill, però el fum podia ocasionar molèsties importants. A Sant Genís, com que feia poc que havíem excavat, no havia crescut la vegetació i el foc es va autoextingir a la línia d’excavació. Per contra, vam viure l’episodi amb molta tristesa perquè, en poques hores, es destruïa una part molt important de bosc, especialment a l’entorn de Sant Genís, que tenia una maduresa i uns valors difícils de trobar a altres llocs de la població.

Com ha estat el cronograma de feina?

Vam començar posant al descobert la part que volíem treballar enguany i en vam fer neteja. Això ens va ocupar el primer dia i mig. A partir d’aquí, vam iniciar l’excavació amb vuit estudiants universitaris, repartits en dos grups de quatre, per tal de ser sempre un màxim de 12 persones treballant-hi simultàniament i respectar les mesures sanitàries. Aquest any ens hem centrat en l’estudi de les estructures d’època paleocristiana, del segle V i VI, que vam localitzar l’any passat, i també en una part més moderna, del segle XII o XIII. Vam avançar en el reconeixement dels edificis corresponents a la fase més antiga del jaciment, alhora que vam excavar sectors situats més a l’oest, on pervieuen estructures d’hàbitat altmedievals. Anem descobrint les caractarísques de les estructures paleocristianes, com s’esdevé la seva ruïna, la reutilització parcial i la superposició de noves construccions i activitats.

De les troballes què en destacaria?

Cada vegada el jaciment se’ns mostra molt més ric del que imaginàvem. L’any passat ja vam començar a delimitar les estructures d’època paleocristiana i aquest any hem pogut constatar que el conjunt de Santa Margarida no es limita només a una església, sinó que està acompanyat d’altres edificacions que podran situaran el jaciment en un punt capdavanter.

Com han viscut l’experiència els estudiants universitaris?

Fa uns anys que les universitats han implantat un nou grau específic d’Arqueologia. Dins d’aquests estudis, fan les pràctiques de camp i a jaciments com els nostres els acollim per a que treballin al costat d’arqueòlegs experimentats. Els resolem dubtes, els transmetem els coneixements sobre l’excavació i el significat del treball que se’ls encomana. Per part d’ells, la valoració ha estat molt positiva i per part nostra també, ja que sempre hem tingut una vocació en l’aspecte formatiu i veiem interessant que els estudiants participin a les nostres excavacions.

Enguany, celebreu el 40è aniversari de les excavacions a Santa Margarida. De quina manera?

Aquest any, la celebració serà obligadament aigualida. Vam determinar que, com que els 40 anys es compleixen al setembre i l’any 2022 farà 50 anys de la creació del CEM, unificarem ambdues celebracions l’any vinent amb una exposició a La Caserna, visites comentades, xerrades, materials escolars per descobrir el patrimoni…

Excavacions Santa Margarida 2021

Com que no heu pogut fer jornada de portes obertes al jaciment, a causa de la pandèmia, heu anat publicant diversos vídeos al vostre web per veure’n el resultat.

Sí, hem anat recopilant tot el material que hem anat generant. Hem publicat un audiovisual setmanal sobre el plantejament de les campanyes d’excavacions de Sant Genís i Santa Margarida. Estem molt contents perquè han tingut molt bona acollida i un seguiment important. Les jornades de portes obertes ens agraden molt i ens permeten un contacte amb els visitants, però crec que quan es puguin fer no deixarem de fer aquests vídeos, ja que ens permeten explicar més coses com, per exemple, com estem treballant la digitalització d’objectes del jaciment en 3D per poder-los estudiar millor.