Fonollosa: "La ciència desperta curiositat i capta l’atenció dels infants i joves"

1327

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha inaugurat aquest matí la XIV Jornades d’Intercanvi d’Experiències Pedagògiques que promou el Centre de Recursos del Baix Llobregat VII. L’acte, en el qual hi han assistit prop de tres-cents professors de la zona nord de la comarca, ha tingut com a fil conductor la ciència i l’experimentació a l’aula.

En la seva intervenció, Fonollosa ha assegurat que “l’intercanvi d’experiències basades en la ciència i això és molt interessant sobretot per als alumnes. La ciència el que fa és despertar la curiositat. I per tant, per als vostres alumnes en un moment que costa captar l’atenció de les coses i fer-se preguntes. Aquesta és la millor manera d’avançar en el teu propi desenvolupament i en l’assoliment del coneixement”.

Fonollosa ha agraït la feina del Centre de Recursos del Baix Llobregat VII i ha desitjat sort a la comunitat educativa en l’estrena del nou curs escolar.

En la inauguració de l’acte ha intervingut, també, la inspectora d’Ensenyament, Pilar Olivares, qui ha dit que “la ciència és un àmbit clau per al desenvolupament dels infants i joves, com ara, la competència comunicativa i el desenvolupament cognitiu i emocional. Davant de la ciència els més petits s’emocionen. Cal que l’ensenyament de la ciència es faci amb una metodologia activa”.

Lliçó del mestre Cosialls
Una de les atraccions de la jornada ha estat la xerrada sobre ‘Física Pop’, a càrrec d’Anicet Cosialls, un expert en divulgació científica entre el jovent. El mateix Cosialls ha reconegut que “sempre que puc transmetro la passió que sento per la ciència als alumnes. Presento un seguit d’experiments senzills, alguns per fer en una sobretaula amb la família i que ajuden a popularitzar la ciència”.

Cosialls ha donat consells pràctics als professors assistents en la jornada per incentivar l’experimentació de la ciència a l’escola.

L’experiència de cinc escoles
Per acabar, cinc centres educatius de la zona –dos d’ells, de Martorell- han compartit les seves experiències: La ciència com a eix vertebrador (Col·legi Vicente Aleixandre, Martorell), Racó de ciència a Educació Infantil (Escola Mare de Déu de Montserrat, Castellví de Rosanes); La setmana de la ciència a l’INS Sant Andreu de la Barca (INS Sant Andreu de la Barca); L’eclipsi de sol, una oportunitat per comprendre el món (Escola El Puig, d’Esparreguera) i Gust i passió per investigar (INS El Cairat, d’Esparreguera).