Del 10 al 19 de novembre, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) se suma a la celebració de la Setmana de la Ciència amb diverses activitats divulgatives. Es clourà el cicle ‘Quan Martorell no hi era’, es farà una visita comentada a l’exposició Històries de llibres des de la Biblioteca Bujons de Martorell i es gaudirà de visites teatralitzades a la Farmàcia Bujons.
L’11 de novembre, a les 9.00h, el CEM ha programat a darrera sessió del cicle ‘Quan Martorell no hi era‘. Alfred Mauri, vicepresident de l’entitat, avança que “es farà la sortida geològica urbana amb l’objectiu de reconèixer els elements que formen les roques a través de les seccions polides que podem veure en el patrimoni arquitectònic. El punt de sortida serà la plaça de Pompeu Fabra i la finalització a la plaça de la Creu”.
Reproductor d'àudioAlfred Mauri, vicepresident CEM
“Les persones participants que ho desitgin es podran afegir al dinar que farem al Bar Manel, un cop acabada l’activitat i completar així aquest cicle de nou itineraris que vam encetar el gener de 2019. Només cal notificar-ho al correu electrònic del CEM intranetcem@gmail.com”, apunta Mauri.
Reproductor d'àudioAlfred Mauri, vicepresident CEM
El 12 de novembre, a les 12.00h, es farà la visita comentada a l’exposició Històries de llibres des de la Biblioteca Bujons de Martorell, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna.
La mostra fa una pinzellada a la història de la il·lustració a través d’una selecció de llibres de la col·lecció de la família Bujons. El CEM gestiona actualment el fons bibliogràfic Bujons i n’ha fet recerca. La col·lecció, de més de 300 volums, conté obres de temàtiques religioses, humanistes i farmacèutiques, que van ser impreses arreu d’Europa en moments de la història molt variats.
Reproductor d'àudioAlfred Mauri, vicepresident CEM
El fons Bujons conté títols que ens remunten a fa quasi cinc segles. El més antic és una gramàtica grega de l’any 1548 o, per exemple, el més antic escrit en català és de l’any 1763. Entremig, hi ha volums provinents de ciutats com ara Amsterdam, Lió, Venècia o Ginebra, i ja de més propers, impresos a Girona o a Cervera.
El visitant pot trobar a la mostra plafons que es refereixen a moments històrics, com ara l’origen del paper, el naixement de la imprenta a Magúncia de la mà de Johannes Gutenberg i l’evolució del llibre fins al 1800; audiovisuals i una mostra de llibres més característics de la col·lecció.
Tant l’11 com el 12 de novembre, es faran també visites teatralitzades a la Farmàcia Bujons, ubicada a la plaça de la Vila, 41. Els horaris seran a les 11.30h, a les 12.15h i a les 13.00h. Un personatge molt particular ens explicarà la història d’aquesta farmàcia que va estar en funcionament entre el 1842 i el 1957 al barri històric de la Vila. L’abril de 2016 es va reobrir al públic com a seu del CEM.