L’associació de veïns del Pont del Diable celebrarà aquest proper diumenge 12 de novembre la festa del Tíscar. Ho farà amb una Missa Solemne a la Capella de Sant Joan, i amb un concert de Montserrat Seró i Bernardo Rambeaud. Com marca la tradició, es repartirà coca del Tíscar, una recepta recuperada del segle XVIII.
La Festa del Tíscar és, junt amb Sant Joan al juny i els actes solidaris amb La Marató de TV3 al desembre, una de les cites festives anuals que s’organitzen al barri del Pont del Diable. Va a càrrec de l’associació de veïns, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Martorell i de la Parròquia de Santa Maria de Martorell.
Isidre Ricart, secretari de l’associació de veïns, comenta que “començarem amb la Missa Solemne en honor a Sant Martí de Porres i la Mare de Déu del Tíscar, a les 12.15h, a la Capella de Sant Joan”. Aquesta cerimònia substitueix la missa de la Parròquia de Santa Maria. A continuació, la capella acollirà el concert de Montserrat Seró -guanyadora del 3r Premi del Concurs de Cant Josep Palet de Martorell 2023- i Bernardo Rambeaud -guitarra romàntica & Lied-. A la sortida es repartirà coca del Tíscar.
Reproductor d'àudioIsidre Ricart, secretari AV Pont del Diable
La coca del Tíscar és un dolç fet amb codony que es remunta al segle XVIII. Va ser recuperada dels arxius municipals per l’historiador Ferran Balanza, i recreada actualment pel pastisser Ramon Artigues.
Aquest és un dels elements d’una festa que venera la imatge de la Mare de Déu del Tíscar, patrona de Quesada, a Jaén, poble que manté un lligam històric amb Martorell: l’any 1751, un soldat de Quesada que participava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’Hospital de Martorell, i va complir la promesa de donar una imatge de la Mare de Déu del seu poble.
La talla es va destruir a la Guerra Civil i la festa va deixar de celebrar-se, però tot va canviar l’any 1993, quan l’associació veïnal pontenca la va recuperar. Dos anys més tard, una expedició de veïns es van desplaçar a Quesada per fer un intercanvi cultural i religiós al voltant de la figura de la Mare de Déu. L’esdeveniment va ser correspost per una representació andalusa, que va venir a Martorell i que va fer donació d’una nova talla.