Propostes d’ecologia, via pública i oci són les més votades d’uns Pressupostos Participatius a l’alça

644
Riu Anoia

La Regidoria de Participació de l’Ajuntament de Martorell ha difós els resultats de les votacions dels Pressupostos Participatius Generals 2024. Les tres propostes més votades i que es duran a terme són la creació de més zones d’ombra amb arbres i vegetació; la millora de l’entorn del parc fluvial de l’Anoia i la programació estable de discoteca per a adolescents a Ca n’Oliveres. Un total de 2.111 persones majors de 16 anys han votat, la xifra més alta en les sis edicions celebrades.

La idea més aplaudida ha estat la creació de més zones d’ombra amb arbres i vegetació (668 suports). Consisteix en plantar més arbres i més vegetació als carrers de Martorell, per crear més zones d’ombra i que ajudin a reduir la temperatura, prioritzant espècies autòctones i resistents a la sequera. Té un cost previst de 40.000 euros i un any per a executar-la.

L’ha seguit, amb 634 vots, la millora de l’entorn del parc fluvial de l’Anoia, que pretén fer-lo més accessible a persones de totes les edats i que gaudeixin d’un espai natural, únic en un nucli urbà, pel seu bosc de ribera i ocells. Costaria 40.000 euros i es duria a terme en un any.

Un total de 618 vots ha obtingut la tercera proposta, de crear una programació estable de discoteca per als adolescents a la nau 2 de Ca n’Oliveres. A l’igual que en el cas de les dues anteriors, s’hi destinarien 40.000 euros en un marge temporal d’un any, destaca Àngels Soria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació.

Reproductor d'àudio
Àngels Soria, regidora de Participació de l'Ajuntament de Martorell

Són tres propostes amb una diferència de vots molt àmplia respecte les altres: entre la tercera i la quarta -renovació de la maquinària al CIES- hi ha hagut 121 vots de diferència.

La xifra més alta de vots de les sis edicions celebrades

El percentatge de votació dels Pressupostos Participatius Generals (+16 anys) d’aquest 2024 “s’ha incrementat en 2 punts i s’han emès 2.111 vots”, anuncia Soria. Són prop de 600 vots més que en el darrer (1.527 de 2022) i 556 vots més que el 2019, que amb 1.555 havia estat fins ara el de més participació des de que es van iniciar els Pressupostos l’any 2017.

Possibles raons d’aquest augment poden ser “la campanya publicitària a les xarxes socials, que ha pogut atraure públics més joves, les accions de dinamització del vot al carrer, amb el suport de l’Aula de Teatre en activitats municipals, i el fet de facilitar material promocional de cadascuna de les 40 idees a les persones proposants, perquè en fessin promoció en el seu entorn”, s’hi referia la regidora.

Reproductor d'àudio
Àngels Soria, regidora de Participació de l'Ajuntament de Martorell

A Martorell, la resposta de la ciutadania sempre ha estat molt per sobre de la mitjana catalana, que és del 4,1%. I enguany s’ha superat fins i tot la mitjana de processos realitzats en municipis d’entre 2.000 i 5.000 habitants. L’evolució de la participació en les 6 edicions (entre 2017 i 2024) evidencia “que no està estancada” i que “hi ha marge per continuar creixent”.

A nivell global, els Pressupostos d’enguany han implicat “el vot de 3.827 martorellencs: 2.111 adults, i una participació elevadíssima dels adolescents, amb 812 votants i el 81,52%, i 904 infants, que són el 96,8% del total”, apunta la regidora. Fins ara, la xifra global més alta era de 3.105 d’ara fa dos anys.

Reproductor d'àudio
Àngels Soria, regidora de Participació de l'Ajuntament de Martorell

Soria recorda que, en el cas dels infants i adolescents, l’Ajuntament incentiva i promou la participació “a través de les pròpies escoles i instituts, a través d’una jornada o una setmana festiva de votacions”.