El nou curs polític comença aprovant l’ordenança que regula la tarifa de l’aigua potable

207
Ple Municipal setembre 2024

El nou curs polític a Martorell va posar-se en marxa aquest dilluns a la nit amb la celebració del Ple Municipal del mes de setembre. El punt més destacat de l’ordre del dia va ser l’aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de les tarifes del servei públic d’aigua potable al nostre municipi. Va ser després que es desestimessin, per manca de documentació aportada, les quatre al·legacions presentades per Movem Martorell.

Aquest ha estat el vist i plau definitiu a una ordenança que s’havia aprovat inicialment en el Ple de juliol, i que significa un increment de mitjana de 0,8 a 1,5 euros al mes per família, després de quatre anys amb la tarifa congelada. “Tenim una tarifa de l’aigua que és un 16% més barata que a Abrera, un 24% més que a Sant Vicenç dels Horts, un 34% més que a Olesa de Montserrat, un 44% més que a Sant Andreu de la Barca, un 54% més que al Prat de Llobregat i un 55% més que a Molins de Rei”, va glossar el regidor d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Martorell, Lluís Amat, en el seu torn de paraula.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Amat va reconèixer que l’ideal hauria estat aprovar les tarifes “al gener, com a molts municipis”, però que la mesura s’ha anat endarrerint “perquè en la nostra dedicació de mirar-ho bé, vam estar en desacord amb algunes pujades. I ens van acabar donant la raó. Per això l’estem aprovant ara, després de fer una proposta molt detallada”, afegia.

La nova tarifa aprova, segons diàmetres de comptadors, els següents augments: “Un diàmetre domèstic de 13 mil·límetres puja 0,8 euros al mes; un de 15, que és el que té prop del 80 % de la població, puja 1,02 euros; un d’ús domèstic de 20 puja 1,54; el domèstic social es queda igual; el comercial de 13 s’incrementa en 3,98 euros; el comercial de 15 incrementa 4,72 i el de 20 creix 6,26 euros. Això és quasi la totalitat de la pujada que fem”, apuntava el regidor, que afegia que “la resta és la càrrega proporcional que li correspon a una gran indústria com és SEAT”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

L’alcalde Xavier Fonollosa apuntava just abans de la votació del punt que, malgrat l’increment, “seguim tenint l’aigua més barata de tota la província de Barcelona, i això no està pas gens malament”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Ple Municipal setembre 2024

Desestimades quatre al·legacions

L’aprovació definitiva es va produir després que els tècnics municipals desestimessin les quatre al·legacions que havia presentat el grup municipal de Movem Martorell. La seva portaveu, Laura Ruiz, apuntava que “les nostres quatre propostes es basaven, d’una banda, en una pujada més redistributiva i més justa per tots tres tipus de tarifa per al subministrament”. De l’altra, considerava que “cal ajustar-les més a la realitat comercial de Martorell. No pot pagar el mateix un petit negoci amb molta dependència de l’aigua que qualsevol altra botiga que no té aquesta necessitat. És poc adequat a la realitat”.

Laura Ruiz, regidora Movem Martorell

El regidor Amat replicava que la tarificació “passa per un equilibri, i hem de ser molt rigorosos a l’hora de fer una proposta que cobreixi unes despeses determinades i que no signifiqui ni un euro més ni un euro menys”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Les dues regidores de Movem van votar en contra de l’aprovació definitiva, com també en el cas del regidor d’ERC, Soulimane Messaoudi, qui considerava que “aquestes pujades perjudiquen molt l’economia familiar i la càrrega fiscal. Som més partidaris de les pujades graduals”.

Soulimane Messaoudi, regidor ERC

Ple Municipal setembre 2024

Increment retributiu al personal de l’Ajuntament

A la sessió es va aprovar també la proposta d’increment retributiu del 2% al personal de l’Ajuntament, respecte de les retribucions vigents a 31 de desembre de l’any passat. Junts per Martorell, PSC, Movem i ERC hi van votar a favor. Tot i així, Movem va emetre un ‘sí’ crític: la portaveu Ruiz va qüestionar l’increment en el cas dels càrrecs electes.

D’altra banda, es va proposar la designació de nou secretari titular de la mesa de contractació, fruit de la jubilació de qui ocupava aquest lloc de treball fins el passat juliol: Marco Antonio Sabe Bernal. Fonollosa li va dedicar unes paraules d’agraïment per la seva tasca durant tants anys.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La vacant en aquesta mesa de contractació l’ocupa des del passat 2 de setembre el funcionari interí Roger Rosell González.