‘Entre Pares’, nou projecte de corresponsabilitat paterna en l’educació

588
Grup de treball del projecte EntreHomes

L’Ajuntament de Martorell estrena aquesta tardor un nou projecte educatiu adreçat a pares de criatures d’entre 0 i 2 anys anomenat ‘Entre Pares‘. Son nou sessions gratuïtes, que treballaran la corresponsabilitat en l’educació dels infants i promouran les masculinitats antimasclistes i igualitàries. Ho faran a través de xerrades i tallers programats setmanalment entre el 23 d’octubre i el 18 de desembre, a càrrec de professionals en la matèria. La preinscripció ja és oberta en línia.

Cada sessió d”Entre Pares’ aborda una temàtica determinada i diferent, i les codirigiran segons el cas l’equip de professionals de l’entitat EntreHomes -d’acompanyament terapèutic i pedagògic especialitzat en masculinitats- i diversos professionals de Martorell.

Albert Pons és responsable de l’àrea de masculinitats d’EntreHomes. Destaca que l’aportació que faran “és proporcionar un espai d’acompanyament i suport no mixte per a homes que són pares, amb professionals especialitzats que entenen el que passen i les seves problemàtiques específiques, i que els ajuden a compartir el que estan vivint”.

Reproductor d'àudio
Albert Pons, responsable de l'àrea de masculinitats d'EntreHomes

Un cicles com aquest és també, per a Pons, una qüestió “de justícia social” per a que els homes arribin a la corresponsabilitat a través de la paternitat: “Hi ha un desequilibri de gènere quant a les cures, càrrega mental o implicació familiar. Que els pares s’endollin a la paternitat és una forma de fer justícia a la llar, de generar més harmonia i equitat i més presència de la figura del pare amb les criatures”.

Reproductor d'àudio
Albert Pons, responsable de l'àrea de masculinitats d'EntreHomes

Destaca que un dels principals neguits que plantegen els pares en els tallers és”el canvi i transformació vital que comporta la paternitat, el xoc que es produeix amb les vocacions, els hobbies i el lleure personal, així com el vincle de parella, que es transforma molt”.

Però a més d’aquestes qüestions més universals i principals, hi ha un altre aspecte que sol preocupar als assistents: “La gestió de l’agressivitat quan posem límits o quan se’ns esgota la paciència o perdem el control. Plantejar com reparar-ho i gestionar les opinions de posar límits”. Una situació que es genera fruit “del canvi en el model de l’autoritat, que es vol exercir de manera diferent a com s’ha rebut. Això implica prendre noves fórmules que no sempre funcionen. Per això, cal explorar per trobar entre tots alternatives i compartir-les”.

Reproductor d'àudio
Albert Pons, responsable de l'àrea de masculinitats d'EntreHomes

La programació 

Per començar, i coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància de l’Hospital, el programa s’estrenarà amb la xerrada informativa mixta -en aquest cas concret, tant per a pares com per a mares- ‘Paternitats i corresponsabilitat’, el 23 d’octubre, de 17.00 a 19.00h a la Biblioteca, amb servei de cangur a la veïna Llar d’Infants de Les Torretes.

La seguirà la xerrada ‘Sexualitat en el postpart’ -30 d’octubre- que aborda l’inici de les relacions sexuals després del part i les diferents casuístiques en cada parella, depenent de les circumstàncies que envolten el part i el puerperi.

El 6 de novembre, EntreHomes farà el taller ‘D’on venim i on anem’, per reconèixer els models socials i familiars que configuren la cosmovisió masculina de la criança i les cures, i indagar sobre el que serveix i el que no en la construcció de gènere viscuda com a homes.

El 13 de novembre, una infermera pediàtrica del CAP de Martorell impartirà el taller ‘Massatge amb nadons’ per conèixer beneficis -físics i emocionals- i la tècnica d’aplicació.

Una setmana més tard, el segon taller d’EntreHomes versarà sobre la ‘Relació amb la criança’, per compartir el vincle que es genera amb els fills i filles, l’espai relacional i les cures en el dia a dia.

El 27 de novembre es parlarà del ‘Desenvolupament motor’ amb la fisioterapeuta Ona Andreu, del CDIAP de Martorell, qui parlarà de la psicomotricitat, el cos i els perills de forçar postures, entenent que cada infant presenta un ritme de maduració diferent i diferències importants quant al desenvolupament.

‘Relació amb les tasques domèstiques’, el 4 de desembre, analitzarà el dia a dia dels participants en tot l’aspecte domèstic de la llar i com millorar aspectes que costin o que puguin demanar les parelles.

L’11 de desembre, les educadores de les Llars d’Infants i conductores dels espais d’acompanyament a la Petita Criança de l’Ajuntament Núria Ros i Susanna Rius parlaran de l”Autonomia dels infants’. Abordaran la seva capacitat per desenvolupar-se amb independència, prendre decisions, realitzar les accions per si mateixos i com acompanyar-los en aquest procés.

El darrer taller 4 del 18 de desembre es titula ‘La parella’. Atendrà els malestars que es generen dins la parella al voltant de la corresponsabilitat i la criança, i es donaran eines per tenir una mirada més empàtica i responsable cap a les parelles.

Preinscripcions en marxa

La preinscripció al cicle ja és oberta a partir d’omplir un formulari, accessible des d’aquest enllaç. És gratuït, i inclou 12 places -amb un mínim de sis inscrits per a que es dugui a terme-. Les sessions es faran a la Llar d’Infants Riu de Sons de 17.00 a 19.00h, excepte la primera, a la Biblioteca Francesc Pujols. Tanmateix, ofereix un servei de cangur a la mateixa Llar d’Infants Riu de Sons, sempre que es sol·liciti una setmana abans.

Per a més informació es posa a disposició el correu electrònic educacio03@martorell.cat. L’activitat s’emmarca dins de l’Espai Nadó, un programa que fa anys que es desplega a Martorell per enfortir les competències familiars entre pares i criatures i la criança.