Salut inicia la campanya de prevenció de la bronquiolitis en nadons a la Regió Metropolitana Sud

33

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a prevenir la bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos, en la qual la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) hi participa activament. Aquesta campanya, que es realitza per segon any consecutiu, s’estima que permetrà evitar 3 de cada 4 casos d’infecció per VRS.

A la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Sud, que inclou el Baix Llobregat i L’Hospitalet, es distribuiran més de 8.200 dosis, una xifra que s’anirà ajustant segons les necessitats fins al març del 2025. Els nadons nascuts entre abril i setembre d’aquest any seran immunitzats als centres d’atenció primària (CAP), mentre que els que neixin entre l’1 d’octubre de 2024 i el març de 2025 rebran la dosi a l’hospital abans de ser donats d’alta.

L’any passat, la campanya va ser un èxit, amb una cobertura del 87,8% a la Regió Metropolitana Sud, idèntica a la de tot Catalunya, i va aconseguir reduir les hospitalitzacions per bronquiolitis en nadons fins a un 67,7%. Així mateix, l’impacte en l’atenció primària va ser notable, reduint a la meitat les visites per aquesta infecció.

La infecció per VRS és una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys, i és especialment perillosa en els primers mesos de vida, amb complicacions com la bronquiolitis i la pneumònia. Aquesta campanya és una mesura clau per protegir els nadons en els seus primers mesos, un moment en què són més vulnerables a infeccions respiratòries greus.

A FHSJDM continuem compromesos amb la salut dels més petits i animem les famílies a vacunar els seus nadons per garantir la millor protecció.