El Servei Local de Català de Martorell fa Voluntariat per la Llengua a Can Brians

100

Comença una nova edició del programa de Voluntariat per la Llengua (VxL) del Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller als centres penitenciaris de Brians 1 i Brians 2. Des del proper mes d’octubre i fins al juny de l’any vinent, vuit voluntaris faran conversa en català amb els interns dels respectius centres. Ho fan a través dels centres de formació d’adults Artur Martorell i Víctor Català.

L’interès principal de les trobades és que els aprenents puguin practicar la nostra llengua com a complement de les classes de català que segueixen. A més, el fet de dur a terme el programa amb voluntaris externs al centre penitenciari promou la necessitat d’utilitzar la llengua catalana en les relacions interpersonals, pensant en el moment en què es reprengui la vida social i laboral no reclusa.

La iniciativa ja fa anys que es duu a terme a Martorell, atenent al fet que “la nostra població és molt a prop dels dos centres penitenciaris”, tal i com explica el responsable del Servei Local de Català (SLC) de Martorell, Andreu González.

Andreu González, responsable del SLC de Martorell

González afegeix que “en sengles centres de formació d’adults, la persona voluntària assisteix a la presó i fa una tasca d’acompanyament a les comunitats d’aprenentatge que hi ha en aquests llocs”.

Andreu González, responsable del SLC de Martorell

Seran un total de vuit els voluntaris per la llengua que formaran part de les comunitats d’aprenentatge de cada centre i que seran el suport essencial a les aules de català per dinamitzar les activitats de conversa amb els interns. “El projecte creix i no hi falta participació, ja que l’any passat vam tenir sis voluntaris i aquest any, vuit”.

El responsable del SLC afegeix que “a Brians 1, el programa assoleix ja la seva 13a edició, ja que es fa des de 2010, mentre que a Brians 2 es fa des de 2019 i, per tant, arriba a la 4a edició”. A més, la formació es fa en coordinació amb la Creu Roja del Baix Llobregat Nord.

Andreu González, responsable del SLC de Martorell

Abans d’iniciar el curs, els tres nous voluntaris que hi ha aquest any han dut a terme una primera sessió formativa. Aquesta cita pretén que coneguin les particularitats de l’activitat, a càrrec del Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller i la col·laboració amb la Creu Roja del Baix Llobregat Nord.