Martorell manté les tres Flors d’Honor del certamen Viles Florides

114
Viles Florides

Blanes va acollir divendres passat la 13a Gala de Flors d’Honor de Catalunya i Andorra. L’edició d’enguany, celebrada als Jardins Rafael Bataller, va aplegar prop de 350 persones, entre les quals el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Món Rural, Òscar Ordeig. En aquesta ocasió, Martorell va tornar a emportar-se les tres Flors d’Honor, per desè any consecutiu.

Viles Florides és una iniciativa impulsada per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC). Amb la Gala de Flors d’Honor, cada any els seus premis reconeixen les localitats catalanes i comuns andorrans que promouen una transformació de l’espai públic a partir d’espais verds urbans als seus carrers.

La presidenta de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, Mercè Martínez, va agrair als més de 150 municipis de Catalunya i del Principat d’Andorra que s’han adherit al projecte de ‘Viles Florides’. També va elogiar el compromís dels municipis i va donar les gràcies als responsables per posar els seus recursos al servei d’aquest moviment. Va encoratjar a continuar treballant per preservar el nostre patrimoni verd, que té un valor incalculable.

Martorell és premiat, un any més amb tres Flors d’Honor per la transformació urbanística palesa en els darrers 16 anys, amb la millora de l’espai públic convertint-lo en un lloc més amable i segur per a la ciutadania. A més, les flors i plantes que decoren els espais verds del poble tenen “ànima social”, doncs es produeixen al Viver de Can Serra, on treballen persones amb altres capacitats.

Durant la gala d’aquest 2024, dirigida per Llucià Ferrer, es van distingir 161 municipis amb alguna de les Flors d’Honor. Un total de 18 van rebre quatre Flors d’Honor; 73 municipis, entre ells Martorell, en van obtenir tres; 53 van endur-se dues Flors d’Honor, i 13 municipis van ser guardonats amb una única Flor d’Honor.

El premi més important de la gala, la Flor d’Or Pere Cabot, el va guanyar enguany Figueres, pel compromís amb el medi ambient demostrat al llarg de més d’onze anys dins del moviment Viles Florides. A banda d’aquest guardó, Figueres també va formar part del grup de municipis guardonats amb quatre Flors d’Honor, la màxima puntuació.

Altres municipis que també van rebre les quatre Flors d’Honor van ser Lloret de Mar, Malgrat de Mar i Sant Hilari Sacalm. També les han rebut Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Encamp (Andorra) i Igualada (Anoia). A més de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa) i Reus (Baix Camp). Les quatre Flors d’Honor també les han rebut Roses (Alt Empordà), Salou (Garraf), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Vila-seca (Tarragonès).

A banda de Martorell, també van rebre tres Flors d’Honor el municipi amfitrió, Blanes, Arenys de Mar, Alella, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, el Masnou, Pineda de Mar, Premià de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Teià, Tiana, Tordera, Tossa de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt.

I van ser reconeguts amb dues Flors d’Honor Sant Cebrià de Vallalta, Santa Coloma de Farners, Santa Susanna, Sils, Vidreres, Sant Pol de Mar, Maçanet de la Selva i Hostalric.

Viles Florides cerca la transformació dels pobles i ciutats al voltant dels espais verds, fent que aquests esdevinguin el fil conductor de la comunitat al territori, fent-lo més entranyable, acolorit i acollidor. No és una competició entre municipis, sinó que cada poble o ciutat competeix amb sí mateix, per superar-se any rere any i obtenir una nova flor.

Un jurat extern en fa la valoració en funció de diferents criteris que els ajuntaments tenen al seu abast per treballar d’un exercici a l’altre, com per exemple qüestions paisatgístiques, l’estalvi d’aigua o el control de les plagues i malalties.