L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord commemora el Dia de la Salut Mental

193

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord està commemorant el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre), que enguany es relaciona amb la salut laboral. L’entitat participa i promou durant aquests dies diverses sortides i xerrades per sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Aquest any, el lema del Dia Mundial de la Salut Mental és ‘És hora de prioritzar la salut mental a la feina’. Un entorn laboral segur i saludable pot ser essencial per al benestar mental dels treballadors. En canvi, les condicions insalubres, com l’estigma, la discriminació i l’exposició a riscos com l’assetjament i altres condicions laborals adverses, poden comportar riscos importants per a la salut mental, afectant la qualitat de vida i, com a conseqüència, la participació i la productivitat en el lloc de treball.

Víctor Munner, educador de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, comenta que “és important posar èmfasi en aquest aspecte, perquè passem un terç de la nostra vida treballant. Cal que hi hagi un espai de cura, on les persones puguin expressar-se com son i participar de manera lliure en el seu desenvolupament professional”.

“Creiem que hi ha un alt desconeixement envers les problemàtiques de salut mental; hi ha estigmes i prejudicis que influeixen de manera negativa en què les persones puguin desenvolupar-se de manera lliure dins l’àmbit professional. Per això, alcem la veu en aquesta data perquè manquen espais de suport, didàctica, coneixement i una mirada més àmplia i oberta”.

Víctor Munner, educador Associació Salut Mental Baix Llobregat Nord

Actualment, “passem moltes hores a la feina, i és de vital importància que en aquest espai existeixin unes condicions elementals per poder desenvolupar les tasques professionals d’una manera òptima, i en unes ambient laboral que no perjudiqui la nostra salut mental”, afegeix Munner. Com a element important en la recuperació és bàsic disposar d’un professional de confiança.

L’educador incideix que “dissortadament la realitat és poc sensible i en ocasions l’estigma, les opinions infundades i la por al rebuig influeixen de manera negativa en que pugui existir una bona salut mental en l’àmbit laboral”.

Des de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, han preparat una sèrie d’actes per reivindicar aquesta data. Ahir, 10 d’octubre, van realitzar una caminada per Olesa de Montserrat, organitzada de manera conjunta amb l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i amb la Unitat de Recuperació i projecte de vida de l’Hospital Sagrat Cor Germanes Hospitalàries de Martorell.

Més de 50 persones van fer una ruta de senderisme, per la llera del riu Llobregat. Una trobada per gaudir de la natura, i reivindicar que per tal de tenir una bona salut mental és important trobar espais d’autocura i de confiança.

“Espais de desconnexió del dia a dia, amb la intenció de cuidar-nos, promocionar la vida saludable i retrobar relacions significatives amb persones que tinguin interessos similars. Les relacions socials ajuden en el procés de recuperació, fomentant espais relacionals, allunyats de la soledat”, reflexiona Munner.

Víctor Munner, educador Associació Salut Mental Baix Llobregat Nord

A més, aquest dissabte, 12 d’octubre, sortiran al carrer totes les entitats de Salut Mental Catalunya celebrant el Dia de la Salut Mental amb el format d’abans de la pandèmia. Una celebració multitudinària amb l’objectiu de sensibilitzar i reivindicar els nostres drets i la millora de la nostra qualitat de vida, obert a tothom. L’acte serà a la ciutat de Berga, amb la coorganització de l’entitat federada Fundació Horitzó, que acull la celebració amb motiu del seu 40è aniversari.

Víctor Munner, educador Associació Salut Mental Baix Llobregat Nord

Per altra banda, l’associació està organitzant diferents actes encara per concretar que anunciaran en els propers dies. Xerrades i col·loquis oberts a la població on tractaran diferents temes relacionats amb la salut mental.