L’Ajuntament de Martorell commemorarà aquest dissabte, 19 d’octubre, a les 12.00h, el Dia Mundial del Dol Gestacional i Perinatal amb un acte al Cementiri Municipal. Serà a l’Espai de Record, un punt creat ara fa dos anys per a que les famílies comparteixin el dol davant la pèrdua d’algun fill o filla.

Avui, 15 d’octubre, és el Dia Mundial del Dol Gestacional i Perinatal i Neonatal, que vol conscienciar sobre què significa la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs, el període neonatal o el primer any de vida, tant per a les dones com per a les parelles, les famílies i l’entorn més proper.

La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, comenta que aquest tipus de dol “és un procés individual i personal que porta moltes reaccions afectives, fisiològiques, conductuals i un impacte emocional, que conclou amb l’acceptació d’aquesta pèrdua. Una situació que malauradament viuen molts pares i mares”.

Soledad Rosende, regidora de Salut

Per aquest motiu, a Martorell es va crear ara fa dos anys l’Espai de Record, un racó del Cementiri Municipal que ofereix a tothom qui ho necessiti un moment de retrobament i de reflexió, d’intimitat i de record dels nadons que no van arribar a néixer o aquells que van fer-ho però van morir al cap de poc temps.

“En moltes ocasions, aquest dol té certa invisibilitat i es viu en la intimitat. Aquest espai és una manera de fer visible aquest procés que afecta tots els membres de la família. Un espai que està a disposició de la ciutadania de Martorell i que creiem ajuda a que el dol tiri endavant”, afegeix Rosende.

Soledad Rosende, regidora de Salut

Marina Rinaldi, auxiliar tècnica d’Igualtat del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de Martorell, destaca que d’aquesta manera es “vol oferir la possibilitat de visibilitzar totes aquelles criatures que ja no hi són, però que van existir i van ocupar un espai dins d’un projecte de vida”. “És un testimoni d’un dolor silenciós i sovint silenciat”.

Marina Rinaldi, auxiliar tècnica d'Igualtat del SIAD

L’acte d’aquest dissabte inclourà parlaments de la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, acompanyada de la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Soria. A continuació, la cap del Servei de Pediatria, Dra. Ana Moreira, i la cap de l’Àrea d’Infermeria, Docència, Formació i Recerca, Gemma Margarit, de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, explicaran el servei que ofereixen de ‘La Capsa del Record’.

‘La Capsa dels Record’ és una iniciativa en col·laboració amb l’entitat del mateix nom, que des de l’agost de 2020 dona suport a les famílies afectades per una mort perinatal i gestacional. Unes capses ajuden a generar records dels fills i filles i a la idea de contribuir a que el dol sigui més suportable. D’altra banda, l’equipament forma cada any a professionals en aquesta temàtica, per tal de donar atenció a les famílies, ja sigui a la sala de parts, a la unitat d’hospitalització materno-infantil o a les consultes externes d’obstetrícia.

Per acabar, clourà l’acte la regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, Cristina Dalmau, i es convidarà la concurrència a posar pedres blanques sota l’arbre amb l’acompanyament de la cançó Et faig un lloc de Xiula, i seguidament es dedicaran unes paraules de comiat amb la cançó El valor de seguir adelante de Laura Pausini.