Tallers de reanimació cardiopulmonar en el Dia Mundial de l’Aturada Cardiorespiratòria

59
Dia Mundial de l'Aturada Cardiorespiratòria
Dia Mundial de l'Aturada Cardiorespiratòria

Sota el lema ‘Les teves mans salven vides’, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, ha commemorat avui el Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria. A la plaça de les Cultures, de 10.00 a 13.00h, s’han fet diversos tallers de reanimació cardiopulmonar (RCP) oberts a tothom, la visita d’una ambulància i diversos obsequis per als assistents.

Aquesta jornada, promoguda per l’European Resuscitation Council (ERC), ha volgut conscienciar la població de la necessitat d’actuar de manera ràpida davant d’una aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca per augmentar les probabilitats de supervivència de les persones afectades.

La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, explica que han estat “tallers dirigits a la ciutadania per veure com actuar davant d’una ACR i poder salvar la vida d’una persona. És important saber detectar i saber com actuar. Des de l’Ajuntament de Martorell creiem en la importància què tota la població pugui assolir aquest coneixement”.

Soledad Rosende, regidora de Salut

L’ACR és un procés sobtat i brusc, que es caracteritza per l’absència de respiració i de batec cardíac, i que requereix atenció urgent. Si una persona en pateix una, és fonamental trucar al 112 i iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) immediatament.

En cas que la persona que atén la víctima no sàpiga com fer-les, un professional sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) li donarà, per telèfon, les indicacions necessàries per realitzar-les mentre espera l’arribada de l’ambulància.

Per fer la reanimació cal posar la víctima a terra, panxa enlaire, posar-se de genolls al seu costat, a l’alçada del seu pit, i col·locar una mà sobre l’altra, enllaçades, al mig del pit de la víctima. A continuació, posarem els braços ben rectes i comprimirem amb força el pit a un ritme de 100 compressions toràciques per minut i una fondària de 5-6 centímetres.

Aquesta és una activitat que requereix una mica d’esforç físic. Si pot ser, mira de trobar algú altre per tal de rellevar-vos cada dos minuts.

Si la víctima és un infant de menys d’un any, les compressions s’han de fer únicament amb dos dits. Si té d’un a vuit anys, amb una sola mà, i si en majors de vuit anys, com en un adult, amb les dues mans enllaçades.

La regidora Soledad Rosende recorda que “Martorell és ciutat cardioprotegida des de 2015 i compta amb una dotzena de desfibril·ladors a la via pública, a la majoria d’equipaments municipals, per poder actuar ràpidament en situació d’emergència”. Els DEA van acompanyats de cartells informatius on s’explica de manera senzilla i amb el suport d’il·lustracions com s’han de fer servir i els procediments que s’han de seguir en cas d’un infart o una aturada cardíaca.

Soledad Rosende, regidora de Salut

Si es disposa d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), cal iniciar la descàrrega al més aviat possible. Aquests aparells es poden utilitzar sense cap formació, ja que utilitzen missatges de veu i visuals per guiar els reanimadors.

Els llocs on es poden trobar aquests aparells desfibril·ladors són el Centre de Patrimoni Històric La Caserna, a l’edifici de l’Ajuntament (carrer del Mur), al Complex Esportiu La Vila, a l’Ateneu, al Complex Esportiu Torrent de Llops, al CIES, al Pavelló Esportiu Municipal, a les Instal·lacions Esportives Municipals, al Complex Educatiu del barri Torrent de Llops i al Mercat Municipal.