Martorell aborda el Dol Perinatal amb un acte per a les famílies al Cementiri

264

El Cementiri Municipal de Martorell ha acollit aquest dissabte un acte especial per commemorar el Dia Mundial del Dol Gestacional i Perinatal, que se celebra el 15 d’octubre. La jornada ha tingut lloc a l’Espai de Record, un punt creat ara fa dos anys al cementiri perquè les famílies comparteixin el dol davant la pèrdua d’algun fill o filla.

El Dia Mundial del Dol Gestacional i Perinatal i Neonatal té com a objectiu principal conscienciar sobre què significa la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs, el període neonatal o el primer any de vida, tant per a les dones com per a les parelles, les famílies i l’entorn més proper.

En l’acte hi ha intervingut la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, que ha fet un discurs emotiu en què ha destacat que “aquest dol és silenciós, invisible per a la resta del món, però immensament real per als qui el viuen. La intenció d’avui és trencar aquest silenci i oferir aquest espai on acollir i expressar el dolor, l’amor i els records, i trobar companyia enmig de la tristesa”.

Remedios Márquez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

La regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, Cristina Dalmau, ha destacat que l’objectiu d’aquesta trobada era visualitzar i donar veu a aquest dol tan silenciós: “Avui ens han acompanyat membres de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, que fa molts anys que hi dedica molts recursos i esforços en l’acompanyament a les famílies que es troben en situacions d’aquest tipus. I, al final, aquest espai tan íntim és un complement més d’aquest acompanyament”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació

La cap del Servei de Pediatria de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Dra. Ana Moreira, ha afirmat que els professionals de la salut implicats en aquest tipus de situacions han d’acompanyar i brindar suport a aquestes famílies perquè puguin transitar pel dol tan bé com sigui possible: “No només en el moment que ha passat, sinó que hem d’estar disposats a acompanyar-los tot el temps que ells necessitin. Per a nosaltres és un dia molt important perquè desitjem ajudar a les famílies que estan passant per aquests moments”.

Ana Moreira, cap del Servei de Pediatria FHSJDM 

La cap de l’Àrea d’Infermeria, Docència, Formació i Recerca de la FHSJDM, Gemma Margarit, ha explicat el servei que ofereixen des de l’Hospital amb ‘La Capsa del Record’, remarcant que “és molt important per a nosaltres, i per aquest procés de dol, que totes aquestes famílies disposin d’un lloc on poder crear records. En aquesta capsa hi ha uns elements que poden ajudar les famílies a crear aquest record, de la mateixa manera que les famílies poden posar dins d’aquestes caixes tot allò que els ajudi a superar tot aquest procés”.

Gemma Margarit, cap de l’Àrea d’Infermeria, Docència, Formació i Recerca FHSJDM

‘La Capsa dels Record’

‘La Capsa dels Record’ és una iniciativa en col·laboració amb l’entitat del mateix nom, que des de l’agost de 2020 dona suport a les famílies afectades per una mort perinatal i gestacional. Unes capses ajuden a generar records dels fills i filles i a la idea de contribuir a que el dol sigui més suportable. D’altra banda, l’equipament forma cada any a professionals en aquesta temàtica, per tal de donar atenció a les famílies, ja sigui a la sala de parts, a la unitat d’hospitalització materno-infantil o a les consultes externes d’obstetrícia.

Per concloure aquest esdeveniment tan especial, l’organització ha convidat a totes les persones assistents a posar pedres blanques sota l’arbre de l’Espai de Record amb l’acompanyament de la cançó ‘Et faig un lloc’, de Xiula. Seguidament, s’han dedicat unes paraules de comiat amb la cançó ‘El valor de seguir adelante’, de Laura Pausini.