Aprovades les modificacions de les ordenances fiscals de 2025, amb més d’una vintena de bonificacions

127
Ple Municipal d'Octubre de 2024

L’Ajuntament va aprovar la modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2025 durant la celebració, aquest dilluns, del Ple Municipal del mes d’octubre. Ho va fer amb els vots favorables de Junts per Martorell i del PSC, i l’abstenció de Movem Martorell i d’ERC. Una gran part de les 28 ordenances -impostos, taxes i contribucions especials- han sofert variacions i inclouran prop d’una vintena de bonificacions.

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Martorell, Lluís Amat, va defensar que les modificacions de les noves ordenances han generat “una proposta prou equilibrada” i que s’han fet “des de la responsabilitat de govern, ajustant-les per tal de poder seguir oferint la quantitat i qualitat dels serveis que tenim i, alhora, seguir aplicant i augmentant les millores socials”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Entrant en matèria, Amat va enumerar totes i cadascuna de les modificacions a la pràctica totalitat de les ordenances fiscals. Quant a la número 1, una de les més destacades i relativa a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), s’estableix un gravamen del 0,788% en el cas dels béns de naturalesa urbana, del 0,9% en els de naturalesa rústega i d’1,30% en els de característiques especials.

Això fixa el coeficient de tributació dels immobles residencials urbans en un 0,789%, per sota del tipus impositiu mitjà del 0,8% de les poblacions de l’entorn de Martorell i/o del mateix pes demogràfic. A més, el regidor apuntava que “es reforça el recàrrec per als grans tenidors d’habitatges permanentment desocupats. Així, s’estableix en un 50% per més de 3 anys de desocupació; en el 75% per als de més de 4 anys i en el 100% per als de més de 5 anys”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Quant a l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica -la número 2-, s’estableix una bonificació del 75% a persones físiques que siguin titulars de vehicles adquirits a partir del gener de 2025 i classificats com de “zero emissions” i “eco” en el registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit. També hi haurà una bonificació del 100% en aquells vehicles amb una antiguitat superior als 25 anys.

L’Impost de les Activitats Econòmiques (IAE) també experimenta canvis. S’hi revisen els coeficients de situació dels carrers de les diferents categories -primera, segona i industrial-, incrementant-los en un 6%, 3% i 7%, respectivament. El redactat exposa que Martorell té una pressió fiscal més avantatjosa que poblacions dels voltants i de volum similar i que tot i la modificació, el coeficient seguirà “molt per sota dels voltants. Els coeficients, per tant, quedaran així: 3,15 pels carrers de primera; 2,95 pels de segona i 3,66 pels industrials”.

Ple Municipal d'Octubre de 2024

Pel que fa a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), s’estableix una bonificació del 90% en aquelles actuacions que afavoreixin les condicions d’accés o habitabilitat de persones amb discapacitat. A més, quedaran exempts de pagament de l’impost les obres en edificis que formin part del catàleg del patrimoni arquitectònic o historico-artístic de la ciutat, o quan es faci l’arrebossat, pintat i esgrafiat de façanes i reparació i renovació dels seus elements.

L’ordenança 5 regula l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU o Plusvàlua) i estableix els coeficients pels quals cal multiplicar el valor del terreny en el moment de la transmissió. Aquests coeficients actualitzats van del 0,15 per a terrenys adquirits fa menys d’un any, als 0,40 dels d’igual o més de 20 anys.

Referit a la Taxa per Expedició de Documents -ordenança 7-, la principal novetat de 2025 és l’increment a 30 euros del cost dels informes de la Policia Local lliurats a petició de tercers, i la incorporació d’una nova tarifa: el Certificat de Serveis Prestats, de 20 euros.

Quant a la 12 -reguladora de la Taxa del Servei de Recollida i Eliminació de Residus Sòlids Urbans- s’actualitzen les tarifes per complir amb el que marca la Llei 7/2022 que obliga al tots els ajuntaments a cobrir amb aquesta taxa el cost del servei que es presta. Així, “s’augmenta en un 3% la Taxa de Residus Domèstics i en un 5% la Taxa de Residus Comercials”.

D’altra banda, per l’any vinent, els ciutadans que aportin residus a la Deixalleria Municipal Fixa “gaudiran d’una major reducció a la quota tributària: del 20% si fan de 6 a 10 viatges; del 25% d’11 a 20 viatges, i del 30% en cas de fer més de 20 viatges a l’any. Aquesta mesura vol “fomentar que cada vegada hi hagi més gent que hi vagi”, destaca Amat.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Referit a les tarifes del transport urbà (ordenança 20 reguladora de la Taxa per la Prestació del Servei de Transport Urbà de Viatgers del Municipi) es redueix el preu del bitllet senzill a 0,50 euros i del bitllet reduït (majors de 65 anys, menors de 16, pensionistes menors de 65 i discapacitats) que queda en 0 euros. La targeta multiviatge (10 viatges) valdrà 4 euros. Per tant, amb aquesta mesura (bitllet gratuït per la majoria de ciutadans) es vol fomentar l’ús del Bus Urbà de Martorell i millorar la mobilitat dins del nostre poble.

Finalment, l’ordenança 24 -Taxa per l’Ús Privatiu de la Via Pública i del Domini Públic- modifica les dates per adeqüar-les amb l’ordenança de convivència ciutadana, passant a considerar la ‘temporada d’estiu’ de l’1 de juny al 15 de setembre i la d’hivern del 16 de setembre al 31 de maig. A més, s’afegeix una nova tarifa d’aprofitaments especials i altres OVP no previstos en apartats anteriors per a la realització, a la via pública, d’activitats sòcioculturals.

Des del grup de govern del PSC, el seu portaveu i regidor de Transició Digital i Sostenibilitat Javier González va qualificar la nova proposta de “raonable, no podem fer trampes al solitari si volem mantenir un nivell de qualitat dels serveis”. Va destacar el consens i diàleg establert entre els grups municipals i la regidoria d’Hisenda i va lloar, com a exemple, la nova mesura de “penalitzar els grans tenidors de pisos desocupats durant anys, perquè no volem que hi hagi habitatge desocupat i això pot ajudar a que el posin en circulació”. O també l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica: “Qui menys contamina ha de tenir algun benefici”.

Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat

Els dos grups de l’oposició es van abstenir. Laura Ruiz (Movem Martorell) agraïa que “s’hagin acceptat algunes de les nostre propostes i la predisposició a parlar-ne” i defensava que “com a grup mai hem estat d’acord en la congelació d’impostos si no hi ha situacions excepcionals, perquè sostenen l’estat del benestar”. Tot i així, va considerar l’IAE “una mica fora de mercat”, va mostrar-se en desacord “amb la bonificació del 100% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per als cotxes de més de 25 anys” i en què cal una altra manera d’abordar la Taxa pel Servei de Recollida i Eliminació de Residus Sòlids Urbans Residus Municipals: “El focus ha de ser el com reduir residus i l’educació per generar-ne menys”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Soulimane Messaoudi, destacava que havien presentat “dues propostes que s’han tingut en compte”, però matisava que “l’IPC acumulat a Catalunya està per sota del que proposava l’equip de govern, i que és de l’1,8%, una xifra que no és definitiva, com tampoc ho és el 3% del Banc d’Espanya”. També reclamava que s’ajustessin altres taxes a valors per sota de l’IPC de l’1,8% per a que “les famílies no notin un impacte tan negatiu en les seves economies”, o que “les bonificacions per anar a la Deixalleria Fixa encara es podrien incrementar més”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

Ple Municipal d'Octubre de 2024

Altres punts de l’ordre del dia

En el Ple també es van aprovar altres punts, com ara el Compte General de l’Ajuntament per a l’exercici 2023 -amb l’abstenció d’ERC i vot contrari de Movem-.

Van generar unanimitat de les quatre forces polítiques les dues propostes de concessió de bonificació del 95% de l’Impost de Construccions i Obres (ICIO), tant per a les obres de reforma dels cicles formatius d’estètica com dels serveis higiènics de l’Institut Joan Oró.

Els vots favorables de JxM i del PSC i els contraris de Movem i ERC van permetre aprovar el nomenament dels representants municipals en el Plenari del Consell d’Educació Municipal de Martorell, presisit per l’alcalde Xavier Fonollosa, amb la regidora Soledad Rosende com a vicepresidenta i amb quatre regidors de JxM i dos del PSC com a vocals.

Finalment, Junts per Martorell i PSC van tirar endavant amb la moció en defensa d’unes ciutats segures i cíviques, que interpel·la a millorar la coordinació en seguretat entre els Mossos i els cossos locals, plantejar al Congrés dels Diputats modificar el Codi Penal per abordar la problemàtica de la multireincidència de fets delictius i també per a tipificar de delicte greu l’usurpació d’un be immoble o ocupació com a mesura dissuassòria. Movem Martorell i ERC hi van votar en contra.

Ple Municipal d'Octubre de 2024