Martorell posa les bases per impulsar un model de ciutat innovadora i digital

191
Cursos Capacitació Digital

El Ple Municipal de dilluns passat va aprovar una moció per fer de Martorell un referent digital i d’innovació. Una aposta per defensar els drets digitals, promoure el desenvolupament del talent, impulsar una ciutat intel·ligent més resilient i posar la tecnologia al servei de les persones, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Una proposta que es va presentar a la totalitat de grups municipals i que es va aprovar per unanimitat.

Els grups del PSC i Junts per Martorell -que van presentar la moció-, aboguen per una “necessària transformació social i digital” amb tres objectius bàsics: “millorar la qualitat de vida de la ciutadania, impulsar el desenvolupament econòmic local i garantir la sostenibilitat urbana”, defensava el regidor de Transició Digital i Sostenibilitat, Javier González.

Per això, es considera necessària “la transformació social i digital per promoure una ciutat més inclusiva, sostenible i preparada per als reptes futurs” que, per exemple, impliqui “una gestió municipal més eficient”.

Reproductor d'àudio
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat

Amb aquest propòsit, la moció acorda “fomentar el coneixement i democratitzar la innovació, situant les persones al centre, garantint els drets digitals i ajudant-les a desenvolupar les seves competències per afrontar junts els reptes de ciutat, utilitzant la innovació i la tecnologia, per millorar el benestar i la qualitat de vida de tothom”.

També promou “el desenvolupament de talent conscient, capaç de pensar, sentir i actuar de manera intel·ligent i en xarxa per generar valor de ciutat”. Un fet que s’assoleix “tot integrant tecnologies de tendència com intel·ligència artificial, big data, Internet de les coses, robòtica, fabricació avançada, computació en el núvol, ciberseguretat, blockchain, realitat virtual, augmentada i mixta, entre d’altres”.

I en tercer lloc, planteja l’impuls “d’una ciutat intel·ligent més resilient, capaç de liderar i adaptar-se als canvis, amb més infraestructures i sistemes digitals per ser més eficients,optimitzar recursos, reduir l’impacte ambiental i atendre millor les necessitats de veïns i veïnes amb una tecnologia que els serveix, els beneficia i millora la seva qualitat de vida”, tal i com descriu el regidor González.

Reproductor d'àudio
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat

En el debat, la regidora de Movem Martorell Laura Ruiz demanava que en tot aquest procediment no s’exclogui a totes aquelles persones que tenen dificultats amb la tecnologia, tinguin l’edat que tinguin, per evitar generar una escletxa digital. Alhora, plantejava “que l’accés a Internet passi a considerar-se un subministrament bàsic i vital més”.

Reproductor d'àudio
Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

El plantejament de Ruiz s’afegia a la reflexió formulada anteriorment pel regidor d’ERC Soulimane Messaoudi respecte a les persones de més edat: “He trobat a faltar en la moció al col·lectiu de la gent gran. Crec que els hem d’oferir una alternativa, perquè a aquest col·lectiu cada cop li costa més adaptar-se a les noves tecnologies i hem de fomentar alguna solució i formació per a que no es quedin fora del sistema, que va molt avançat”.

Reproductor d'àudio
Soulimane Messaoudi, regidor d'ERC

A tomb d’aquestes aportacions, Javier González matisava que el punt és un repte gran, una transformació social, i cal formar i empoderar la ciutadania. “En aquesta moció parlem de drets humans traslladats al món digital. No és només una digitalització, i hem d’ambicionar que aquesta estigui coliderada amb altres agents”.

Reproductor d'àudio
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat

En concret, els quatre agents que participarien en aquest sistema públic d’innovació serien l’administració pública local, les institucions acadèmiques, les empreses i la pròpia ciutadania, per a que “deixi de ser un subjecte passiu” envers la innovació i el món digital.