Museus de Martorell celebra, del 31 de maig al 3 de juny, la tradició catalana de l’ou com balla, pròpia de la festivitat de Corpus. Grans i petits podran gaudir, gratuïtament a L’Enrajolada, d’aquest singular espectacle, que consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d’una font i observar com se sosté.
La tècnica de Museus de Martorell, Yolanda Insa, explica que “hem guarnit el brollador de la font amb buxus sempervirens, enramades i clavells de colors”. Insa recorda que “fa 16 anys que ens hem enganxat a aquesta tradició que es commemora cada vegada a més espais arquitectònics, sobretot a Barcelona”. Aquest costum popular és molt estès arreu del territori català i “els seus orígens documentats més antics es remunten al segle XVI, quan ja es té constància de la seva celebració a la font del claustre de la catedral de Barcelona”, ha explicat la tècnica.
Reproductor d'àudioYolanda Insa, tècnica Museus de Martorell
La interpretació més comuna és que l’ou representa l’hòstia consagrada i la forma de l’aigua el calze de la sang de Crist, en clara al·lusió a la festa catòlica del Corpus Christi. Altres apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat.
Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l’ou queia seria un any dolent, però si aguantava durant tota la jornada seria un bon senyal. A l’hora de cercar-ne l’origen, també hem de tenir presents les similituds entre l’ou com balla i els jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix justament a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font.
L’ou com balla es podrà veure aquest divendres de 10.00 a 14.00h, de 18.00 a 20.00h, dissabte d’09.00 a 14.00h, i diumenge d’09.00 a 14.00h. L’entrada és gratuïta.