L’Ajuntament de Martorell ha inaugurat aquest diumenge la remodelació de la plaça Germanes Maestre, al barri del pont del Diable. L’alcalde Fonollosa ha exposat la intenció municipal de convertir la plaça en un espai públic per al gaudi de tothom fruit d’un consens total amb els veïns, i que culmina la transformació a La Vila dels darrers 8 anys. Joaquim Maestre, nebot i cosí de les 3 víctimes mortals de l’esfondrament d’una casa en aquest punt l’any 1962, ha destapat el rètol ceràmic commemoratiu.
La remodelació de la plaça és, per l’alcalde Fonollosa, “la culminació d’un procés de transformació urbana de 8 anys i un treball molt complicat pel desnivell important del terreny. Hem transformat i millorat la plaça per a que tingui un nou enfoc i que sigui un espai públic per gaudir-ne molts anys”. L’alcalde ha recordat que “és una obra feta entre tots: regidoria, tècnics, empresa constructora i l’Associació de Veïns del Pont del Diable, amb la que hem mantingut un diàleg constant”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Mobilitat i Afers Interdepartamentals, Lluís Esteve, ha dit que “el resultat és un espai que augmenta els llocs d’estada i de passeig per als nostres vilatans”. Ha destacat que “com aquesta, fem obres per millorar Martorell. Per exemple, la remodelació de la plaça de Santa Maria a Can Cases, la millora a 18 carrers al Pla o la transformació a Can Carreras. I puc avançar que, de cara a l’any vinent, actuarem al carrer de Sant Josep, al barri de Rosanes”.
Reproductor d'àudioLluís Esteve, regidor de Serveis Urbans, Via Pública i Mobilitat
El president de l’Associació de Veïns, Àngel Antón, ha apuntat que “mica en mica el barri va agafant un aire de convivència, d’harmonia i de modernitat tenint en compte que és el més vell. A més, aquesta plaça era un punt problemàtic”.
Reproductor d'àudioÀngel Antón, president de l'Associació de Veïns del Barri del Pont del Diable
Joaquim Maestre destapa el cartell indicador
Joaquim Maestre és nebot i cosí germà de la mare i dues filles que van perdre la vida en aquest mateix espai l’any 1962. Les inundacions que van provocar els rius Anoia i Llobregat va esfondrar la casa en la que vivien. “Jo tenia cinc anys aleshores i la meva família vivia a la casa del costat de la de la tieta i les nebodes. La d’elles es va enfonsar i la nostra va resistir, i per això ara jo sóc aquí. Quasi no recordo res d’aleshores, però sembla que la mare va córrer per treure’m de casa de seguida”. Visiblement emocionat, Maestre ha destapat la cortineta que amagava el cartell ceràmic amb el nom de la plaça, que recorda aquell trist esdeveniment.
Reproductor d'àudioJoaquim Maestre
Les actuacions fetes en aquest punt de confluència de vies
La plaça de les Germanes Maestre és un espai en el que conflueixen els carrers de Josep Anselm Clavé, Cambreta, Revall i de Pere Puig i que presenta un desnivell considerable. Les obres dutes a terme des de la passada tardor l’han reurbanitzada per millorar la via pública i la mobilitat creant una zona de prioritat invertida, de preferència per al vianant. S’ha fet un paviment anivellat i únic, un nou enllumenat i tres terrasses de descans per als vianants: una entre els carrers d’Anselm Clavé i Revall, i les altres dues, a sota, amb un parc infantil a dos nivells.
Alhora, amb la intenció de millorar la circulació de vehicles, s’ha redireccionat el carrer Revall per a disposar d’una millor visibilitat respecte als vehicles que arriben des del carrer de Josep Anselm Clavé o Cambreta, que ara han de cedir el pas si volen dirigir-se cap al carrer de Pere Puig o el Camí del Riu. Les obres les ha executat l’Ajuntament de Martorell amb fons de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya.