Ferran Balanza explica l’evolució de l’Hospital de Martorell en els seus vuit segles i mig de vida

1673
Xerrada 850 anys Hospital Sant Joan de Déu
Xerrada 850 anys Hospital Sant Joan de Déu

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l’Ajuntament de Martorell van organitzar ahir una xerrada amb motiu del 850è aniversari de l’hospital. La conferència es va fer a la Biblioteca, a càrrec de l’historiador Ferran Balanza, qui va estar acompanyat de la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Núria Canal, i del cap de Planificació i Processos de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, Rafa Gómez.

El centre hospitalari neix el 1167 sota el nom d’Hospital Sant Joan Baptista i del Sant Crist. Aquest primer edifici es va construir gràcies a la donació a Pere d’Espiells d’una casa del senyor de Martorell, Guillem Ramon de Castellvell. Era un hospital medieval, que “atenia peregrins i viatgers en la cruïlla de camins que ja era aquell Martorell”. Aleshores, els hospitals “no tenien res a veure amb els què coneixem ara; eren més aviat asils, espais on trobar un bon samarità, un foc encès i un plat calent a taula”, va definir Balanza.

No serà fins a finals del segle XVII, principis del XVIII, que l’hospital esdevindrà un lloc on els metges titulats a les universitats investigaran i seguiran l’evolució dels pacients. Fins aleshores, “les disseccions de cadàvers estaven prohibides per l’Església i es tenia un coneixement molt rudimentari de la composició del cos humà. Trobar un remei per a una determinada malaltia, podia representar anar en contra de la voluntat de Déu”, va remarcar. La praxis mèdica, tal com la coneixem actualment, no arribarà, però, fins a finals del segle XIX.

Del carrer Nou a Buenos Aires

L’Hospital de Martorell ha tingut diversos emplaçaments al llarg de la seva història. Segons l’historiador, el primer edifici “va sorgir al carrer Nou, al costat d’on ara és la capella de Sant Joan, que es va construir anys més tard, entre 1310 i 1313, per donar servei al propi hospital”. En aquell temps, Martorell també comptava amb una leproseria en una casa propera a la Font de les Malaltes, d’aquí possiblement el nom de la font, va comentar.

“Un projecte d’enderroc de l’hospital vell i de la capella de Sant Joan per tal de construir una residència d’oficials de cavalleria, va obligar a traslladar el centre, l’any 1842, al convent dels Caputxins”, va dir. El 1862 va aixecar-se un nou edifici, situat a l’actual carrer Lloselles. Allà va augmentar la seva capacitat fins arribar a 19 habitacions i es va organitzar un primer servei d’urgències. El 1967 es va construir un nou edifici al barri de Buenos Aires, on es troba actualment, que es va inaugurar dos anys més tard.

Centre comarcal de referència

En els darrers anys, l’hospital ha ampliat el servei d’urgències, s’han incorporat noves unitats d’hospitalització i s’ha augmentat la capacitat de llits, la qual cosa permet que la clínica comarcal assoleixi més visites. El passat mes de maig el conseller de Salut, Toni Comín, de visita oficial al centre, es va comprometre públicament a fer possible una nova ampliació de l’Hospital Sant Joan de Déu per solucionar les mancances d’espai i de recursos, i fer-los realitat el més aviat possible. Els acords establerts aquest entre el Departament de Salut, l’Ajuntament, la direcció i el patronat del centre han de garantir el futur d’aquest hospital, que és centre de referència de fins a 160.000 persones de 13 municipis del Baix Llobregat Nord.

Actes 850è aniversari Hospital de Martorell

La xerrada de l’historiador Ferran Balanza va formar part del programa d’actes de commemoració dels vuit segles i mig d’existència del centre, organitzats per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu i l’Ajuntament de Martorell. Els actes van iniciar-se el 21 d’abril amb un esdeveniment on es va descobrir una placa commemorativa i un quadre de l’artista Jaume Muxart. L’acte va comptar amb l’assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín.