Els pregoners i abanderats de la festa dels Tres Tombs han estat, enguany, els Gegants de Martorell. Els Amics de Sant Antoni Abat han volgut fer-los protagonistes de la festa per tal de fer palesa la col·laboració entre entitats locals, i commemorar el 25è aniversari del Diable i la Velleta. El pregó ha tingut lloc aquest dissabte a la plaça de la Vila i ha comptat, com mana la tradició, amb ballada de sardanes, degustació de coca de forner i moscatell.
La celebració s’ha iniciat al pont del Diable amb l’encesa de les atxes de vent i la recollida dels abanderats de l’any anterior, la família Bartés. El president dels Amics de Sant Antoni, Rafael López, els ha acompanyat en carro de cavalls fins a l’Ajuntament i, tot seguit, ha recollit els nous abanderats, els Geganters de Martorell, al portal d’Anoia. La comitiva ha estat rebuda, a la plaça de la Vila, per l’alcalde Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.
Ja al balcó de l’Ajuntament, els geganters Jordi Escoda i Olivia Alba han emulat parlar en nom del Diable i la Velleta, tot recordant la història que els arrela a Martorell, i explicant una llegenda de l’Alguer que relaciona Sant Antoni i el foc del Diable. A continuació, el president dels Gegants de Martorell i capità de bandera, Joan Rodríguez, ha expressat la seva alegria perquè els Amics de Sant Antoni els hagin triat per compartir la festa. “Aquest ha estat un any especial per a nosaltres: la Velleta i el Diable han fet 25 anys. Som dues entitats que tenim molt en comú: ens agrada la cultura popular i estimem les tradicions de la nostra terra; treballem per la inclusió social, la convivència i el treball en equip altruista per fer créixer el sentiment de poble, i la coneixença de les tradicions dels Països Catalans”, ha dit.
“Nosaltres ja no hem viscut aquella època en què els carros i els animals eren presents a la vida de Martorell, però sempre hem vist com, per Sant Antoni, el poble de Martorell surt al carrer per viure la festa amb la família i els amics. És una festa important i bonica pel nostre poble, i us animem a participar-hi activament, així com en les entitats culturals que treballem per mantenir i avivar els nostres costums i tradicions. D’aquesta manera veurem créixer la nostra terra en llibertat”, ha explicat el banderer i geganter Jordi Escoda.
Reproductor d'àudioPregó Gegants de Martorell festa dels Tres Tombs
El 2017 ha estat pels Gegants de Martorell un any important, no només per la celebració dels 25 anys del Diable i la Velleta, sinó també per la restauració estructural i de vestuari dels gegants Ferran i Isabel, i pel naixement del Diable Petit. També disposen dels gegantons manufacturats per l’entitat Secretari Garvil, Anoia i Llobregat, que busquen fomentar la inclusió del jovent a la colla. Els Gegants de Martorell gaudeixen d’una salut envejable, amb més d’un centenar de socis, la incorporació de noves figures festives i la implicació de joves que garanteixen el relleu generacional. Aquest any, la seva intenció és poder recuperar els gegants del pont del Diable, en Joan i la Joana, que daten de 1985.
Primera ballada de sardanes de l’any
Abans i després del pregó, la secció sardanista de Martorell ha fet la ballada de Sant Antoni, tret d’inici del seu calendari d’actuacions. Com des de fa més de 30 anys, han estat acompanyats per la Cobla Ciutat de Cornellà, que ha interpretat 9 peces de 7 tirades, entre les quals L’Amic de Sant Antoni del compositor martorellenc Daniel Gasulla i Dolça Melangia de Montserrat Pujolà, sardana dedicada a Martorell Ciutat Pubilla, efemèride de la qual se’n compliran 25 anys aquest 2018, segons ha recordat el president de la secció sardanista de Martorell, Màrius Escoda.
Reproductor d'àudioMàrius Escoda, president secció sardanista de Martorell
Diumenge de Tres Tombs
La festa dels Tres Tombs arrencarà diumenge, a les 9.00h, al local de l’entitat amb l’esmorzar traginer i la concentració de genets, cavalleries i carruatges. A les 10.30h, hi haurà l’enganxada de cavalls i carruatges i una hora més tard l’inici de la passada pels carrers i places de Martorell. La comitiva serà acompanyada de la Banda Simfònica i farà un primer recorregut pel camí del Pontarró, el pont inundable, els carrers de Revall, Pere Puig, Francesc Santacana, Pont d’Anoia, Pau Claris, Germans Martí, rambla de Les Bòbiles i retorn per Germans Martí, Sant Antoni Maria i Claret i Pau Claris. Tot seguit es faran els tres tombs o voltes a un circuit des del pont d’Anoia, el carrer de Llosellas i de Francesc Santacana amb la benedicció, a les 13.00h, a la plaça de l’Església a càrrec de Mossèn Manuel Roig Cisteré.
El Progrés acollirà el concert vermut, a les 14.00h, amb la Cobla la Principal de La Bisbal, i a les 19.00h, el tradicional ball de gala, en el qual la cobla empordanesa interpretarà el vals Els Xiquets de Valls, amb l’entrada de les senyeres i dels Gegants de Martorell a la sala.