Comença la prohibició de fer foc en terrenys forestals i als seus voltants

1040
Serra de l'Ataix
Serra de l'Ataix

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha iniciat aquest dijous la prohibició de fer foc als terrenys forestals sense autorització. La mesura vol prevenir els incendisdurant els mesos de major risc, fins a mitjans d’octubre. Per això, queda prohibit encendre foc en terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta.

Les autoritats fan un advertiment a la ciutadania per a que eviti cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, així com marges pròxims a zones arbrades, sense una autorització expressa del Departament. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.

Alhora, queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

La serra de l’Ataix, el punt més sensible al foc

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, recorda que “a Martorell tenim un clima Mediterrani, amb una distribució irregular de pluja i una vegetació que ara és molt verda però que, d’aquí a un parell de mesos, començarà a assecar-se. Per això, cal seguir les normes del Departament i evitar fer foc al costat del bosc o de conreus”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Bargués explica que l’entorn de la serra de l’Ataix és “un dels punts de major risc. Per això, des de la regidoria fem un treball de neteja dels camins, però alhora hem de seguir sensibilitzant la ciutadania”. I afegeix que “encara que sembli mentida, continua havent gent que llença cigarretes enceses des dels vehicles, a l’entorn de la carretera de Gelida”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

En referència a l’altre sector forestal del terme, el Parc de Can Cases, Bargués recorda que “hi ha unes àrees recreatives en les que es pot fer foc a les barbacoes, ja que disposen d’un sistema mataguspires”.

Aquest any 2018, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals que han cremat 39,18 hectàrees forestals. Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (la Noguera, 20 de febrer) i Castelldefels (el Baix Llobregat, 1 de gener).