La Fira de Primavera es va posar en dansa aquest divendres al vespre amb els primers actes festius, encapçalats per la gala del 43è Premi Vila de Martorell, a El Progrés. L’alacantí Manuel Roig va aconseguir el premi al millor llibre de poemes en català, mentre Amparo López, de Guadalajara, ho va fer en llengua castellana. L’arrencada de la festa va tenir lloc amb el pregó a l’Enrajolada, i va continuar amb el teatre a El Foment i el Primavera Tributs, a Ca n’Oliveras.
La vetllada a El Progrés la van seguir unes 500 persones i va ser conduïda per la periodista martorellenca Cristina Solias. Durant una hora i mitja, es van lliurar 14 guardons a les millors obres en poesia i poesia visual -en categoria oberta i local- i de conte, microrelat i nous formats audiovisuals com el tràiler de llibre i l’audiovisual en categories locals. També es van concedir tres reconeixements per part del jurat i un altre per al Gremi de Llibreters, per la seva tasca organitzant des de fa 40 anys la Fira del Llibre de Sant Jordi. El grup Painomi va encarregar-se de l’amenització musical amb tres peces pròpies.
Pel que fa als premis de poesia en categoria oberta, Manuel Roig Abad, natural de la Vall d’Uixó i afincat a l’alacantina localitat d’Ibi, es va emportar el Premi Vila 2018 al millor llibre de poemes en català per La nostra casa oberta. “És el meu cinquè llibre de poemes, i vaig pensar que estaria bé compartir les coses bones que m’han passat en 41 anys de vida: els meus fills i dona, la meva dedicació com a professor i el món de la música, que sempre ens ha envoltat”, destacava el guardonat.
Reproductor d'àudioManuel Roig, guanyador del premi al millor llibre de poesia en català
Amparo López Pascual, de Guadalajara, va guanyar el premi al millor llibre de poemes en castellà per Ganarse la vida. L’autora explicava que la temàtica es basa “en la frase que tant hem sentit des de petits que ens hem de guanyar la vida, fer coses, i en donar sentit a merèixer tot allò que tenim”.
Reproductor d'àudioAmparo López, guanyadora del premi al millor llibre de poesia en castellà
Els dos premiats s’emporten 2.000 euros i l’edició del llibre. Tancant la categoria oberta, la lleidatana Laura Sánchez Mas va endur-se el premi al millor poema visual per L’hora actual, dotat amb 500 euros. El jurat va concedir, alhora, una menció menció especial per a l’obra Detall de ploma, de Carles Canals Masats.
Premis locals per a adults i per a joves i categoria oberta de nous formats literaris:
–Premi per al millor llibre de poemes i l’edició del llibre: Jacint Soler Mas, per Epidermis. Dotat amb 1.000 euros. Menció especial a Antoni Folqué Serres per El ciclisme a Martorell (1889-2006) i Quim Miró Masmiquel i Maria Cerezuela per Futbol Sala Martorell. 10 anys a l’elit.
–Premi per al millor conte: Maria Isabel Gil Soler, per Els guardians de la nit. Dotat amb 300 euros.
–Premi per al millor microrelat: Francesc Xavier Borràs Santafé, per Ningú no les va plorar. Dotat amb 300 euros.
–Premi per al millor poema: Montserrat Barlam Bruquetas, per Lluita. Dotat amb 300 euros.
–Premi per al millor conte (fins a 14 anys): Clàudia Arjona Martínez, per Ultron 2400. Dotat amb una tauleta, un lot de material promocional de la Biblioteca Martorell i la lectura radiofònica de l’obra al programa Martorelletres, de Ràdio Martorell.
–Premi per al millor poema (fins a 14 anys): Montserrat Franco Gil, per Entre tu i jo. Dotat amb una tauleta, un lot de material promocional de la Biblioteca Martorell i la lectura radiofònica de l’obra al programa Martorelletres, de Ràdio Martorell.
–Premi per al millor conte (de 15 a 18 anys): Alberto Lozano González, per El lloc on vull quedar-me. Dotat amb 250 euros, un lot de material promocional de la Biblioteca Martorell i la lectura radiofònica de l’obra al programa Martorelletres, de Ràdio Martorell.
–Premi per al millor poema (de 15 a 18 anys): Laura Tella Amo, per Ataràxia. Dotat amb 250 euros, un lot de material promocional de la Biblioteca Martorell i la lectura radiofònica de l’obra al programa Martorelletres, de Ràdio Martorell.
Categoria oberta de nous formats literaris:
–Premi al millor tràiler de llibre i audiovisual: ex aequo per Dolors Caro López per Secrets de poble (tràiler del llibre de Lídia Ortiz); i Héctor Cerezales Magallanes, per Coure a l’ombra d’un tany negre (audiovisual). Dotat amb 200 euros per a cadascun d’ells.
–Premi per al millor blog literari: Berta Florés Paredes, per La vida és una broma. Dotat amb 300 euros.
Fonollosa: “Les societats que llegeixen i escriuren són més cultes, més crítiques i més lliures”.
L’alcalde Xavier Fonollosa va destacar que “aquests premis tenen la pretensió de difondre la literatura i la cultura. Les societats que més llegeixen són més cultes, més crítiques i més lliures. Són millors. I per a que la gent llegeixi hi ha d’haver qui escrigui, i a Martorell tenim molta gent amb molt de talent que té aquí la seva oportunitat. I és un goig veure com cada any a la Fira del Llibre tenim més llibres d’autors locals”. Fonollosa va lloar el doble caràcter del certamen: els premis locals i els oberts en l’àmbit de la poesia.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament, Sergi Corral, va parlar de “la tasca que estem fent des de l’equip de govern de convertir Martorell en una capital literària” posant de relleu aspectes com ara “l’increment d’un 36% de les activitats a la Biblioteca aquest darrer any, el gran nombre d’activitats de tot tipus que s’hi organitzen, per a petits i grans, i la participació que hi tenen tant les institucions com les entitats”. També va destacar que “és una bona dada que el darrer any hem doblat els clubs de lectura”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell
El director del Premi Vila de Martorell, Àlex Susanna, va ressaltar que “no hi ha gaires ciutats a Catalunya que tinguin una ciutadania tan implicada en els seus premis literaris”. Susanna va posar en valor “que siguin bilingües, tant en català com en castellà, i que tinguin una multiplicitat de guardons locals en diferents categories, per a diferents edats i gèneres que, a més, es van actualitzant”.
Reproductor d'àudioÀlex Susanna, director del Premi Vila de Martorell
Tots els premiats, els membres del jurat i les autoritats van fer-se la tradicional fotografia de família en la part final de la gala.
Pregó, teatre i concerts per començar
Previ a la gala, l’Enrajolada va ser l’escenari del tret de sortida de la Fira de Primavera amb el pregó que van dur a terme el periodista martorellenc Miquel Sabe i Pilar Rahola, i que va fer petit el jardí de l’emblemàtic edifici, amb més de 300 persones que no se’l van perdre. A El Foment, uns 130 espectadors van gaudir de la darrera obra de teatre programada, Amanda T. A la nit i matinada, a la Nau 2 de Ca n’Oliveras, es va dur a terme el Primavera Tributs, en què es va retre memòria a grups cèlebres del pop espanyol dels anys 80 i 90 com ara Héroes del Silencio, El último de la fila i Mecano. Hi van assistir unes 1.200 persones.