Una delegació de l’Ajuntament de Martorell va visitar la ciutat francesa de Chevilly-Larue, del 17 al 19 de maig, amb motiu dels 25 anys d’agermanament amb la nostra població. Al viatge institucional hi va anar, per primera vegada, l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat del primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.
L’alcalde i els regidors van ser rebut a Le Conseil Municipal de Chevilly per l’alcaldessa Stéphanie Daumin, i van mantenir diferents trobades institucionals amb el regidor de Relacions Internacionals, Jean Paul Homasson, i el regidor de Finances, André Deluchat. Segons la regidora Míriam Riera, van tenir l’oportunitat de conèixer el funcionament de l’administració municipal francesa i com configuren els seus pressupostos. A més, van tractar l’experiència d’agermanament que Chevilly té amb altres municipis de Romania, Mauritània, Alemanya, França o Vietnam.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Participació
Durant l’estada, la delegació martorellenca va tenir l’oportunitat de veure el Servei de Restauració Municipal, que “compta amb una gran cuina central que ofereix menjar a diferents equipaments municipals, com ara escoles, preescolars, serveis per a gent gran i als propis treballadors de l’ajuntament”. Es van atansar a la Casa del Conte, “un espai de creació on es treballa i potencia la narració del conte oral, una expressió cultural que aquí no tenim massa integrada”. També van recórrer la Mediateca, el Conservatori; el Teatre, i la Granja Saut du Loup, on “diverses entitats col·laboren i treballen en un projecte perquè Chevilly sigui capital de la gastronomia l’any 2024”, ha explicat Riera.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Participació
Un altre dels punt d’interès va ser la passejada pel mercat més gran del món, el Mercat Internacional de Rungis, que “dona servei a tot Europa i és una de les principals fonts econòmiques de Chevilly-Larue, generant uns 9 bilions d’euros anuals”, ha destacat la regidora. Els representants martorellencs també van trepitjar al Central Geotèrmica, formada per un consorci entre diferents administracions i cooperativistes. Hi van conèixer el seu funcionament i les aplicacions de la planta, que abasteix d’energia alguns habitatges de Chevilly i d’altres poblacions properes, tot aprofitant l’escalfor natural de l’interior de la terra.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Participació
L’agermanament entre Martorell i Chevilly-Larue va gestar-se l’any 1992. Des de l’any 2006, incorpora un calendari de visites pedagògiques, culturals, tècniques i polítiques que fomenten l’aprenentatge mutu. Són dues ciutats semblants, amb un nucli antic històric, una perifèria de barris nous i certa proximitat amb grans capitals. Com a diferència, la regidora Riera destaca el volum de persones migrades que viuen al municipi francès, la qual cosa fa que l’administració prioritzi serveis i equipaments que fomentin la integració i la cohesió social.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Participació
Ara fa un any, una delegació de l’Ajuntament de Martorell va visitar Chevilly-Larue, coincidint amb la Festa Major del municipi francès, on hi va actuar el grup martorellenc de percussió La Martukada. L’abril de 2016, durant la celebració de la Fira de Primavera, l’alcaldessa de Chevilly, Stéphanie Daumin, acompanyada d’alguns del seus regidors, va visitar la nostra població. En aquella ocasió, l’Orquestra Filharmònica de Chevilly-Larue, formada per una seixantena de músics, va oferir dos concerts, un dels quals durant el lliurament del Premi Vila a El Progrés.
El desembre de 2006, la Banda Simfònica de Martorell va viatjar a Chevilly per participar al concert especial benèfic del 20é Téléthon de TF2 i TF3, amb la finalitat de recaptar fons pel tractament i cura de les malalties neuro-musculars. La Téléthon és un festival televisiu anual equiparable a La Marató de TV3.