Martorell sol·licitarà al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) la continuïtat de la Xarxa d’Impulsors del programa de Garantia Juvenil. Aquest projecte es basa en la figura d’un impulsor o tècnic que orienta i ajuda joves a inserir-se en el món laboral, i que finalitza aquest mes després de 3 anys en funcionament. En aquest temps, els impulsors han atès 74 joves martorellencs i 33 més del Baix Llobregat Nord al Molí Fariner.
El SOC va posar en marxa la Xarxa d’Impulsors el maig de 2015 com a part del Programa de Garantia Juvenil 2015-2020, però a finals d’aquest mes s’acaba la seva vigència. L’Ajuntament de Martorell vol que continuï o que s’implementi una figura similar, ja que considera que ha estat una eina clau per reduir l’atur juvenil a partir de mesures per reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals i augmentar l’emprenedoria dels joves.
“Catalunya, i més concretament el Baix Llobregat, necessita la continuïtat d’aquesta figura per seguir treballant amb polítiques d’ocupació per a joves”. Tot això, “per tal que aquests puguin tenir les mateixes oportunitats educatives i laborals que la resta del col·lectiu, ja que la seva situació laboral continua sent una preocupació real que requereix de la nostra intervenció i que ha esdevingut un èxit en un bon nombre de casos”. Així ho expressava la regidora de Benestar Social i Joventut de l’Ajuntament, Cristina Dalmau, en la lectura del manifest que es va donar a conèixer al Ple de dilluns, i que compta amb el beneplàcit de totes les forces polítiques locals (PdeCat, ERC, PSC, Movem Martorell, PP i Som Martorell).
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut de l'Ajuntament de Martorell
El manifest considera que la figura de l’impulsor “és un referent per al col·lectiu jove […], perquè han engegat polítiques d’orientació en temes laborals i formatius que anteriorment no existien, han obert una porta d’accés als joves, realitzant un acompanyament més proper que el que el mateix SOC pot fer”. A tot el Baix Llobregat, la tasca dels 9 tècnics o impulsors ha ajudat “a reduir el gran volum de feina que tenen les oficines del SOC, i que s’incrementarà amb la desaparició de la Xarxa d’Impulsors”.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut de l'Ajuntament de Martorell
Des del SOC s’argumenta la impossibilitat de prorrogar la Xarxa d’Impulsors per dos motius. Segons s’explica en el manifest, la Directora Mercè Garau va justificar els canvis normatius de l’Estat de donar suport a la inscripció dels joves al Sistema Nacional de Garantía Juvenil, així com al fet que la dotació econòmica es concentrava en els primers tres anys, mentre que per al període 2017-2020 es preveia un altre tipus d’intervenció envers els joves. Tot i així, el text esposa que s’estan estudiant noves fórmules de suport a col·lectius joves a nivell local i de forma coordinada amb la Direcció General de Joventut.
El manifest sol·licita al SOC i a la Direcció General de Joventut la pròrroga de la Xarxa d’Impulsors o la incorporació d’una figura similar fins que acabi el Programa de Garantia Juvenil, l’any 2020. També vol que es destinin recursos a polítiques d’intervenció directa sobre les persones joves, i la màxima coordinació i col·laboració entre aquests dos ens pel que fa a l’aplicació de mesures per als joves.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut de l'Ajuntament de Martorell