Aquest migdia s’ha celebrat la quarta i darrera sessió de les jornades formatives ‘Eines per la prevenció, detecció i intervenció en cas d’abús sexual infantil’ per a professionals de diversos sectors. S’han promogut des de la Xarxa d’Infància i Adolescència de Martorell per facilitar la implementació d’un protocol d’actuació i sensibilitzar al voltant de la problemàtica. 25 professionals han assistit a les xerrades, impartides a la Biblioteca Martorell per Aina Masgoret i Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet.
La formació, de 20 hores, ha pretès educar la mirada dels diversos agents que treballen en contacte amb infants i adolescents a l’hora de detectar situacions d’abús infantil; sensibilitzar per assumir responsabilitats; donar eïnes per saber com donar resposta a la víctima i conèixer el circuit per poder activar el protocol de protecció del municipi, aprovat l’any 2014.
Hi han participat 25 persones, que composen un ventall d’agents que treballen molt en contacte amb l’àmbit de la infància i de l’adolescència: Policia Local; professorat d’escoles; instituts i llars d’infants; el Programa de Formació i Inserció (PFI); Unitats d’Escolarització Compartida (UEC); equip d’atenció psicopedagògica (EAP); esports; hospital; ambulatori; Centre de Salut Mental Infantil-Juvenil (CSMIJ); Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP), el Servei d’Atenció Social Bàsica i Servei d’Intervenció Socioeducativa.
Una de les responsables de els jornades, membre del Departament de Serveis Socials i responsable del Centre Obert de Martorell, Eva Villarroel, valorava la importància de treballar aquesta problemàtica social des de diversos sectors i d’obrir una nova sensibilitat a l’hora de detectar-ne possibles casos.
Reproductor d'àudioEva Villarroel, membre del Departament de Serveis Socials i responsable del Centre Obert de Martorell
Polo: “L’abús sexual a menors és molt estès, però té solució”
La formació l’ha impartit la Fundació Vicki Bernadet, que des de 1997 treballa per a l’atenció social, i que en dues dècades ha atès més d’11.000 casos. Les tres primeres van anar a càrrec d’Aina Masgoret, dels Serveis Educatius i de Sensibilització, i la de cloenda l’ha impartida Pilar Polo.
Un de cada cinc europeus ha patit, en la infància o l’adolescència, un abús sexual. Una situació en la que l’abusador sol ser una persona molt propera a l’infant. Pilar Polo considera que “és un problema social i transversal, que afecta totes les classes socials, tots els territoris, totes les cultures i totes les religions. És molt estès, però té solució, és responsabilitat de tots i en el que, si no ens hi posem, les figures abusadores continuaran tenint poder sobre l’infant, mentre que si li traiem, l’abús desapareixerà”.
Per aquest motiu, la Fundació Vicki Bernadet fa més de vint anys que treballa per oferir “atenció social, psicològica i jurídica de les persones que han patit abús sexual infantil”. Fins el present, ja han atès més d’11.000 casos i, com explica Polo “sovint ens arriben quan la persona ja és adulta”. Una de les causes és “el silenci que s’imposa als infants que han patit un abús, i que els desprotegeix”. Per això, la psicòloga explica que “hem de donar veu als infants. S’ha d’acabar el raonament de fer callar els nens i nenes perquè els grans sempre tenen raó, i substituir-ho per dir-los que tenen dret a parlar i a ser escoltats”.
Polo explica que detectar els casos d’abús sexual a infants i adolescents és difícil, però recomana “observar aquells comportaments i verbalitzacions que no pertoquen i pensar que potser passa alguna cosa”. “Nosaltres hem treballat perquè en aquest procés s’hi inclogui, com a hipòtesi de treball, l’abús sexual”. En aquesta sensibilització no només han de participar els familiars, sinó també els agents que treballen amb infants i adolescents. Per això, destaca que “aquestes formacions posen en marxa uns circuits per a que els agents pensin, des del propi àmbit de treball, quines responsabilitats tenen, ajudin a activar aquests circuits i facin xarxa”.