L’Ajuntament de Martorell modificarà la relació d’obligacions dels propietaris envers els seus animals de companyia per regular-ne la tinença, la protecció i la convivència. Per això, farà canvis en l’ordenança municipal per a què els propietaris censin de manera gratuïta els animals i els identifiquin. També s’incrementarà l’import de les sancions quan es detectin conductes incíviques i podran ascendir fins els 600 euros.
Martorell modificarà l’ordenança vigent els darrers 18 anys en considerar que els comportaments incívics a la via pública per part dels propietaris d’animals s’han incrementat els darrers anys, malgrat les campanyes de sensibilització realitzades. La decisió, a proposta de l’equip de govern municipal, es va prendre al Ple amb el suport del PdCat, ERC i PP, l’abstenció del PSC i Som Martorell, i el vot contrari de Movem Martorell.
El regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient, i Habitatge, Adolf Bargués, va afirmar que “és un pas de gegant i una millora substancial per un tema que porta tants maldecaps i del qual escoltem queixes cada setmana. Quan es té un animal hi ha unes obligacions, a més d’un gaudi”.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Medi Ambient
Les noves obligacions dels propietaris
La nova normativa obligarà a censar els animals per localitzar els seus propietaris –es calcula que actualment tan sols n’estan censats la meitat- i a identificar-los genèticament amb la prova de l’ADN. A tal efecte, els propietaris disposaran d’un any per censar de manera gratuïta els animals portant-los al veterinari i identificar-los amb una xapa. A partir d’un any de l’aplicació, deia Bargués, “les persones amb animals nous hauran de pagar entre 32 i 39 euros per la prova de l’ADN i les despeses administratives de la xapa”.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Medi Ambient
Per altra banda, s’incrementaran les sancions per comportaments incívics, com ara no recollir les deposicions fecals a la via pública i espais públics en general; deixar que els animals orinin en els parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes d’edificis, i la circulació de gossos per carrers, places i espais públics en general, sense complir les obligacions de vigilància i seguretat.
L’alcalde Xavier Fonollosa va concretar que “l’ordenança se’ns havia quedat anacrònica i hi havia una demanda social molt gran. Fins ara, la sanció econòmica màxima era de 30 euros i ara passa a ser de 600” i afegia que “tot i que hem fet campanyes de sensibilització i que en continuarem fent per fomentar millors pràctiques, malauradament hi ha propietaris que només reaccionen quan hi ha sanció”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Els grups de l’oposició van reaccionar de manera dispar a la proposta. El regidor socialista Raúl Rozalén va explicar que “ens abstindrem perquè abans volem saber més detalls de l’ordenança, però estem d’acord amb les modificacions anunciades perquè hem detectat que hi ha problemàtiques molt esteses, com ara les defecacions de gossos als carrers”.
Reproductor d'àudioRaúl Rozalén, regidor PSC
Movem Martorell va votar en contra després de proposar una ordenança sencera com a alternativa. La regidora Laura Ruiz ho justificava: “la modificació està totalment obsoleta amb el nivell de sensibilització envers els animals”, i va afegir que “estem d’acord amb el règim sancionador, però perdem una oportunitat, perquè es podria haver fet molt més i millor. El text segueix tractant els animals com una simple propietat”.
Reproductor d'àudioLaura Ruiz, regidora Movem Martorell
Vicente Casal, portaveu del PP, va manifestar que la modificació de l’ordenança “és necessària. Feia anys que no es regulava i cal que hi hagi un control de sancions per a aquells propietaris d’animals que no la compleixin”.
Reproductor d'àudioVicente Casal, regidor PP
Sense participar en el debat del punt, també es va abstenir el regidor de SOM Martorell, Sergio Rodríguez.
Consens en la representació local al nou Consell de la Formació Professional al Baix Llobregat
El Ple va aprovar per unanimitat el nomenament de l’alcalde Xavier Fonollosa com a representant de l’Ajuntament de Martorell en el Consell de la Formació Professional del Baix Llobregat, un nou òrgan per impulsar la Formació Professional a la comarca mitjançant un sistema compartit de governança. El regidor de Promoció Econòmica, Lluís Amat, exercirà el càrrec de representant suplent d’aquest ens format per ajuntaments, sindicats, organitzacions empresarials, Diputació de Barcelona i els Departaments de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya.
Aprovades les noves denominacions de carrers a Pou del Merli
Per altra banda, a la sessió també es va aprovar per unanimitat la proposta de denominació de les vies publiques al barri del Pou del Merli, que passaran a ser oficialment el carrer dels Ametllers –Zona 1 del barri-, i els carrers del Pi, Vinyals, de l’Avet i del Roure en el cas de la Zona 2.