Una vintena d’alumnes dels instituts Joan Oró, Pompeu Fabra, Maria Canela i Col·legi La Mercè farà, del 21 al 26 de març, un intercanvi cultural i lingüístic a Chevilly-Larue, població francesa agermanada amb la nostra. Els joves residiran a casa dels alumnes del Collège Jean Moulin, practicaran l’idioma, coneixeran la cultura, paisatge, costums, gastronomia i mentalitat. A més, visitaran els monuments i llocs més emblemàtics de París.
La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha recordat que “els alumnes treballen diversos àmbits: comparteixen algunes hores lectives amb els seus companys francesos, però també fan visites culturals a París. És una experiència per aprendre l’idioma, adaptar-se a l’entorn, conèixer altres famílies i situacions diferents”.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació
Els estudiants gaudiran d’una ruta en autobús pel centre de París, visita a la catedral de Notre Dame i el seu voltant, els Champs Elysées, l’Arc de Triomphe, el Champ de Mars, la Tour Eiffel, el barri de Montmartre, un passeig en Bateaux-Mouches, visita al Louvre i al Château de Versailles. A més, seran rebuts oficialment per l’equip de govern de Chevilly-Larue a la Salle du Centre de Loisirs.
L’agermanament entre Martorell i Chevilly-Larue va començar l’any 1992. Des de l’any 2006, es fan intercanvis pedagògics, culturals, tècnics i polítics que fomenten l’aprenentatge mutu. Són dues ciutats semblants, amb un nucli antic històric, una perifèria de barris nous i certa proximitat amb grans capitals.
Amb motiu del 25è aniversari de l’agermanament, una delegació de l’Ajuntament de Martorell va visitar Chevilly-Larue el maig de l’any passat. Al viatge institucional hi va anar, per primera vegada, l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat del primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.
L’alcalde i els regidors van ser rebuts a Le Conseil Municipal de Chevilly per l’alcaldessa Stéphanie Daumin, i van mantenir diferents trobades institucionals amb el regidor de Relacions Internacionals, Jean Paul Homasson, i el regidor de Finances, André Deluchat. La delegació martorellenca va tenir l’oportunitat de conèixer el funcionament de l’administració municipal francesa i com configuren els seus pressupostos. A més, van tractar l’experiència d’agermanament que Chevilly té amb altres municipis de Romania, Mauritània, Alemanya, França o Vietnam.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació
Durant l’estada, també van tenir l’oportunitat de veure el Servei de Restauració Municipal, el Mercat Internacional de Rungis, la Casa del Conte, la Mediateca, el Conservatori, el Teatre i la Granja Saut du Loup, on diverses entitats treballen en un projecte perquè Chevilly sigui capital de la gastronomia l’any 2024.
L’any 2017, una delegació de l’Ajuntament de Martorell va visitar Chevilly-Larue, coincidint amb la Festa Major del municipi francès, on hi va actuar el grup martorellenc de percussió La Martukada. L’abril de 2016, durant la celebració de la Fira de Primavera, l’alcaldessa de Chevilly, Stéphanie Daumin, acompanyada d’alguns dels seus regidors, va visitar la nostra població. En aquella ocasió, l’Orquestra Filharmònica de Chevilly-Larue, formada per una seixantena de músics, va oferir dos concerts, un dels quals durant el lliurament del Premi Vila a El Progrés.