Lliurades les claus dels horts urbans del Parc Fluvial de l’Anoia als primers usuaris

1740
Lliurament de les claus dels nous horts urbans a La Vila
Lliurament de les claus dels nous horts urbans a La Vila

Aquest matí ha tingut lloc l’acte de lliurament de les claus dels nous horts urbans de La Vila als primers 35 usuaris que en faran ús els propers cinc anys. El terreny, de prop de 4.800 metres quadrats cultivables, se situa entre l’aparcament del Vapor i la llera del riu Anoia, en ple Parc Fluvial, a La Vila. L’Ajuntament de Martorell treballa des de 2016 per endreçar aquest espai i dotar-lo d’una finalitat lúdica i social, amb preferència per a col·lectius de gent gran i persones necessitades.

“Avui és un dia de joia, perquè recuperem per a l’ús públic un espai públic. Acomplim el mandat de recuperar l’entorn natural perquè els vilatans en puguin fer ús i gaudir de la natura, però també per al lleure, la socialització i la confraternització”, destaca el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Adolf Bargués, durant el lliurament de les claus d’accés, que ha fet acompanyat de l’alcalde Xavier Fonollosa i de diversos regidors de govern, que anteriorment han visitat les instal·lacions.

El recinte té una superfície de 8.000 metres quadrats -4.800 de cultivables- i consta de 72 parcel·les rectangulars de 66 metres quadrats, amb 5,5 metres d’amplada i 12 de llargària, delimitades per fites. Té dos accessos, 16 barraques d’obra amb sis espais cadascun per a deixar les eines, dues àrees de descans i pícnic, una taula de cultiu i carrers de sauló. Bargués afegeix que “el subministrament d’aigua es nodreix d’un pou preexistent i, a través d’un bombeig a pressió i mànegues, arriba a cada parcel·la”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Els nous hortolans opinen

José Montes ha estat el primer martorellenc en rebre la clau i la documentació del seu hort per als propers cinc anys. “Mai n’he tingut un, però sé de què va la cosa. Hi plantaré tomàquets i pebrots, sobretot, i m’hi ajudarà la meva família”, explica acompanyat de la seva filla Lídia.

Reproductor d'àudio
José Montes i Lídia Montes

Per al Jaime González, l’horticultura és també una novetat. Creu que “és una experiència molt maca i molt encertada, i per això m’he animat”. Assegura que, malgrat treballar, trobarà temps per fer “cultius senzills, per a ús particular”.

Reproductor d'àudio
Jaime González

L’Ahmed Bakkach cultivava un dels horts que hi havia abans en el mateix espai. Ara, ha optat per ser-ne usuari, i explica que “els meus fills seran els encarregats de cultivar-lo”. Un d’ells, el Mustapha, diu que “plantarem cebes, tomàquets i altres verdures”, i reconeix que “hem recuperat l’espai de l’hort i ara està millor que abans, més organitzat”.

Reproductor d'àudio
Ahmed i Mustapha Bakkach

En Pere Drets aposta per conrear “el que toqui segons la temporada: tomàquets i mongetes tendres, en principi”. És la seva primera experiència amb l’hort, i creu que “és una idea molt bona i ben organitzada. Ara cal que també ens organitzem bé a nivell de veïnatge”.

Reproductor d'àudio
Pere Drets

Espai de contacte amb la natura i amb altres martorellencs

Des del Departament de Medi Ambient s’ha donat prioritat, a l’hora d’accedir als horts, a les persones majors de 60 anys, a les que es troben en situació de risc d’exclusió i a les entitats. Malgrat tot, com explica el regidor, “els primers usuaris són de perfil molt variat. Hi ha dones, homes grans, famílies…crec que serà un espai que es gaudirà plenament i on la gent confraternitzarà bé”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Els horts queden protegits dins d’un recinte tancat per un reixat. L’horari d’obertura serà de, 8.00 a 20.00h, entre l’1 d’abril i el 30 de setembre, i de 8.00 a 17.30h, des de l’1 d’octubre i fins el 31 de març.