La companyia La Fura dels Baus ha interpretat la llegenda del pont del Diable relacionant la tradició amb la visió crítica a la societat contemporània en la més espectacular i seguida de les vuit edicions celebrades. Uns 4.000 espectadors, comptant les dues representacions, han presenciat un muntatge amb persones suspeses en l’aire sota una plataforma i un cotxe Seat Fura, un gran vaixell, llums, música i elements tradicionals, amb 200 participants. El director del muntatge, Carlus Padrissa, ha anunciat que la companyia vol fer noves interpretacions de la llegenda els propers tres anys, si troben el finançament adequat.

“Les llegendes sempre es poden reinterpretar”. Amb aquesta idea, Padrissa va assumir, fa uns mesos, l’encàrrec de la 8a representació de la més coneguda llegenda martorellenca. El resultat ha estat l’adaptació d’aquest relat al moment que viu la humanitat amb una mirada crítica: “Hem buscat els noms del diable del segle XXI”.

Un gran vaixell il·luminat amb la bandera de la Unió Europea ha transportat caixes que contenien escrites paraules com ara odi, xenofòbia, misèria, desesperació, ira o supèrbia. Manera de fer palès que en la història de la humanitat “sempre hi ha hagut fake news, mentides, guerres, pobresa i tots els humans hem anat en el mateix barco, tot i que no hem remat en la mateixa direcció”.

La Fura innova amb una trentena de voluntaris suspesos en l’aire

L’element més espectacular del muntatge –una estructura de ferro sustentada per una grua de la que penjaven trenta persones- és un dels grans motius de satisfacció final per Padrissa: “Hi ha participat els diables locals i de colles veïnes, i ha estat el primer cop que hem fet volar tantes persones en un espectacle nostre, i ho anirem repetint”. Alhora, ha destacat que “també hem penjat de la grua un antic Seat 127 Fura, el primer que l’automobilística va fer de manera autònoma, i que va donar popularitat a la nostra companyia, que enguany fa 40 anys”.

La veu de la soprano martorellenca Alba Fernández i del baríton Toni Marsol i la participació de 200 voluntaris –de la Colla de Diables i el Drac de Martorell, els Geganters, l’AMCAM, el Moto Club Micorella i particulars- han creat diferents focus d’atenció a un muntatge que també ha acollit elements del folklore i cultura local –com ara els gegants de la Velleta i el Diable, les motos i una cançó del grup Desperdicis Clínics-, elements i al·lusions simbòliques -al cant del Virolai o al Barça- i la sobreimpressió d’il·lustracions de Quico Palomar al·lusives la llegenda.

Padrissa: “Volem venir a representar la llegenda tres anys més”

Padrissa ha destacat que “la voluntat de La Fura dels Baus és continuar interpretant, durant tres anys més, aquesta llegenda. Per fer-ho possible, ha dit, “volem demanar ajuda a SEAT”. Com a idees de futur, ha avançat que “volem comptar amb la coral i també implicar l’altra banda del pont, la població de Castellbisbal, per a que hi hagi públic a l’altra banda”.

Reproductor d'àudio
Entrevista a Carlus Padrissa, director del muntatge (La Fura dels Baus)

Fira Gastronòmica i concert de Joan Colomo

Si de la llegenda se n’han fet vuit edicions, les darreres cinc han anat de bracet amb la Fira Gastronòmica al passeig del Quarter. Hi ha participat els establiments locals Aqqua Restaurant, La Font del Mamut, Les Vinyes, Visual Gastrobar i El Celler d’en Xavi, que han maridat plats i vins en una cita amb centenars de participants. La vetllada ha finalitzat amb el concert de Joan Colomo al fossar de Sant Bartomeu, qui ha presentat el seu treball L’oferta i la demanda.

Plantada, balls i cercavila de les colles de cultura tradicional

La vetllada llegendària ha engegat a mitja tarda amb la plantada i els balls de lluïment de les figures festives locals des de la plaça de la Vila. El cap de colla dels Gegants de Martorell, Jordi Escoda, ha detallat que “hem comptat amb el Drac Fafum, els Gegants, els Capgrossos, els Bastoners de l’Esbart Dansaire i la colla convidada de la Fal·lera Gironina. Estem molt contents que hagi vingut aquesta colla multidisciplinar, que inclou bastons, gegants, bestiari i capgrossos. És un espectacle veure’ls”.

Reproductor d'àudio
Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

Tots els grups han culminat la seva actuació amb una cercavila que ha finalitzat al pont del Diable, coincidint amb la fi dels assajos de la representació de la llegenda a càrrec de La Fura dels Baus.