Núria Amat ha mort a l’edat de 74 anys. La martorellenca va ser una de les primeres dones que es van dedicar professionalment al món de la fotografia. Feminista i molt implicada en la vida associativa del poble, s’autodefinia com “una fotògrafa del segle XX”. El seu gran repte era preservar i donar a conèixer el seu arxiu fotogràfic. Segons han informat els serveis funeraris de Pomfusa, no és prevista cap cerimònia de comiat, per desig exprés de la difunta.
Tot i que va néixer a Barcelona, l’any 1945, Núria Amat va créixer i viure a Martorell, participant a entitats com TIM Teatre, l’associació Amics de Sant Antoni o col·laborant amb L’Observador de Martorell. La seva vessant feminista la va motivar a fundar l’Associació de Dones Progressistes de Martorell i encapçalar-ne la presidència, des de 1996 a 2016. Va ser present a les Jornades Catalanes de la Dona l’any 1976 i va sovintejar les Jornades de la Dona del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
El seu contacte amb el Club Cine Foto Martorell i la seva inquietud per la fotografia van provocar que la seva passió es convertís en la seva professió, en un context en què la fotografia era un món majoritàriament masculí.
L’any 1976, la seva vinculació amb el teatre amateur la va motivar a matricular-se a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, on figura com la primera dona a obtenir el títol professional en arts gràfiques per aquesta mateixa institució. L’any 1978 va arribar a ocupar el càrrec de responsable del Departament de Promoció Infantil de Fotografia de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. A partir d’aleshores, es va dedicar a la fotografia professional, coordinant i realitzant diverses exposicions fotogràfiques.
Sergi Corral, regidor en funcions de Cultura, Museus i Patrimoni, ha dit que “lamentem molt la pèrdua de Núria Amat. Crec que era una persona emblemàtica a Martorell, que ha sabut captar grans moments històrics i diferents realitats a través del seu objectiu fotogràfic. Es va significar com a dona avançada al seu temps, una dona amb un prisma propi, amb personalitat i molt de talent, que trobarem a faltar”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor en funcions de Cultura, Museus i Patrimoni
Amat s’autodefinia com “una fotògrafa del segle XX” i, tot i que estava inactiva a nivell professional, continuava creant obra artística personal. El seu gran repte era donar a conèixer el seu arxiu fotogràfic. Amb aquest propòsit, Museus de Martorell va inaugurar l’octubre de 2017, en el marc de la Festa del Roser, una exposició a L’Enrajolada que homenatjava la seva tasca. La mostra, titulada Retrats del segle XX, va exhibir una selecció de fotografies fetes per la martorellenca, des de 1976 a 1996.
L’exposició va ser comissariada per la historiadora Gemma Jiménez, qui ha definit l’artista com “una gran fotògrafa i una gran dona avançada al context històric que va viure. Ha estat una pionera en el món de la fotografia a Martorell i ha Catalunya, i hem d’agrair-li l’immens llegat fotogràfic que ens ha regalat”.
Reproductor d'àudioGemma Jiménez, comissària exposició 'Retrats del segle XX'
Instantànies romàntiques, teatrals, oníriques, de models i d’artistes, que posaven de relleu l’àmplia trajectòria de la fotògrafa, que va arribar a immortalitzar amb la seva càmera personalitats, models o artistes com Albert Guinovart, Agustí Centelles o Mark Van der loo.
L’artista va exposar, individualment i col·lectivament, a Catalunya, especialment a Barcelona i Martorell, a les Illes Balears, a diverses ciutats espanyoles i a París. La seva trajectòria professional la va conduir a comissariar exposicions de grans fotògrafs catalans com Centelles, Cumella, Olivella o Rigol.