L’Ajuntament de Martorell recull el Segell Infoparticipa a la trasparència del web municipal

1511

El grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha lliurat aquesta tarda el Segell Infoparticipa, reconeixement a la transparència informativa dels webs d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions. El web de l’Ajuntament de Martorell ha estat un dels premiats, assolint el 100% dels indicadors positius. El coordinador de l’Àrea Econòmica, Organització i Règim Interior de l’Ajuntament, Jordi Sánchez, ha estat l’encarregat de recollir la distinció a la sala d’actes del Rectorat de la UAB.

El Segell Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l’any 2012 per analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans i fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. Ara, el LPCCP s’ha fusionat amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Enguany, s’ha atorgat el Segell a 113 ajuntaments, dels quals 36 han obtingut un 100% d’indicadors positius, entre ells de Martorell. En el cas dels consells comarcals, sis d’ells han obtingut el Segell Infoparticipa: l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Gironès, el Moianès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Quant a les diputacions, han rebut el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les tres edicions anteriors: Barcelona, Girona i Tarragona.

En el cas dels ajuntaments, el ComSET ha valorat 48 indicadors que han estat modificats en aquesta setena onada d’avaluacions (l’any passat eren 52) per pujar el nivell d’exigència de caire qualitatiu. Així, s’ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau: la visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes; les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes; les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu, i l’explicació detallada de les competències dels òrgans de govern.

El regidor d’Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior, Lluís Amat, afirma que “sempre hem vist el portal de la transparència com una eina molt recomanable, que ajuda a que la gent ens valori. Enguany, s’ha reduït el nombre d’ítems, però ha pujat l’exigència, quant a la claredat de la informació i que aquesta sigui ràpida de trobar”.

Reproductor d'àudio
Lluís Amat, regidor d'Organització i Règim Interior

Amat agraeix “la feina de tots els treballadors de la casa que hi han participat i que ens han ajudat, fins a l’últim dia, a aconseguir aquest 100%. Ens hem de sentir molt orgullós de portar el nom de Martorell a la màxima puntuació de la transparència en les nostres pàgines web”.

Reproductor d'àudio
Lluís Amat, regidor d'Organització i Règim Interior

Les dades d’enguany confirmen una evolució positiva sostinguda però lenta durant els set anys que es fa aquesta avaluació: encara assoleix la distinció només un 12% dels 947 municipis de Catalunya. El darrer informe s’ha elaborat amb dades recollides entre finals de desembre de 2019 i el proppassat 10 de març. Suposa la setena onada d’anàlisis a que se sotmeten els webs dels ajuntaments de Catalunya.