El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha presentat en línia la visita virtual al jaciment de Sant Genís de Rocafort, que se suma a la ja realitzada al juliol referent a Santa Margarida. L’enllaç apropa els internautes el jaciment i facilita l’accés informatiu a les persones amb mobilitat reduïda. Aquesta ha estat la contribució de l’entitat a les Jornades Europees del Patrimoni.
L’historiador especialista en virtualització del patrimoni i col·laborador del CEM Isidre Ot n’ha estat l’autor. Ha estructurat la plataforma en 7 pantalles, que es refereixen a idèntic número d’espais: façana principal, nau interior, absis, claustre, escales, estances i muralla. A partir del desplaçament del cursor, el visitant pot desplaçar-se en quatre direccions -amunt, avall, a la dreta i a l’esquerra- i completar una visió de 360 graus de cada espai.
Alhora, s’hi afegeixen botons amb informació complementària, i enllaços a un vídeo introductori, al Facebook i YouTube de l’entitat i a dos mapes -un de situació de Sant Genís i un altre del jaciment.
Reproductor d'àudioIsidre Ot, autor de la visita virtual a Sant Genís
Ot comenta que el tour virtual era una tasca pendent de fer, al marge de la pandèmia, especialment “perquè Sant Genís és un lloc de difícil accés i no tothom té capacitat per visitar-lo”.
Reproductor d'àudioIsidre Ot, autor de la visita virtual a Sant Genís
Una campanya molt satisfactòria
A la campanya de Sant Genís -del 7 al 18 de setembre-, hi van treballar una desena d’arqueòlegs professionals i membres de l’equip de recerca de l’entitat. Les tasques es van centrar en el segon dels tres graons naturals del turó, on hi havia les dependències monàstiques a l’entorn del claustre.
Fruit dels treballs, considerats “molt satisfactoris”, es van identificar espais del monestir més enllà de l’església i del claustre, i es va completar l’excavació a la necròpolis. Alfred Mauri, vicepresident del CEM, destacava haver localitzat “una escala monumental i un capitell romànic “.
Reproductor d'àudioAlfred Mauri, vicepresident del CEM
L’arqueòleg afegia que les troballes “mostren una construcció més extensa i àmplia del sospitat, i que el monestir tenia una certa sumptuositat, una importància decorativa i arquitectònica força més destacada”.
Reproductor d'àudioAlfred Mauri, vicepresident del CEM
Les tasques es van completar amb l’elaboració de 5 vídeos a través del canal de YouTube de l’entitat que divulguen els treballs duts a terme en aquest espai.