La Fundació Francesc Pujols organitza aquest proper dimarts 8 de desembre a partir de les 19.00 hores, una tertúlia en línia per parlar de la vinculació entre Pujols i Eugeni d’Ors. Es tracta d’un acte inicialment previst pel passat 24 de març d’enguany, que es va haver de suspendre a causa de la pandèmia. Tothom qui vulgui podrà seguir la vetllada i participar-hi, prèvia inscripció obligatòria.
La tertúlia es titula ‘Francesc Pujols i Eugeni d’Ors: paral·lels que s’entrecreuen’. Hi intervindran el Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona Joan Cuscó i Clarasó com a estudiós de la vida i obra de Pujols, i Andreu Navarra, historiador, escriptor i professor, a més de biògraf d’Eugeni d’Ors.
Cuscó, que recentment ha conduït el cicle de 8 sessions virtuals ‘Qui era Francesc Pujols’ de la mateixa Fundació, explica que la tertúlia parlarà “de dos autors que són molt importants en la Catalunya contemporània del segle XX per a entendre la filosofia no acadèmica. És a dir, la que es feia a institucions diverses i a la premsa”. Dos personatges “amb una trajectòria molt paral·lela, però que també van tenir molts moments d’encontre i de desacord”.
Reproductor d'àudioJoan Cuscó, Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona
La relació entre Pujols i d’Ors ja es va tractar a la Torre de les Hores el passat 16 de gener de 2019 amb la xerrada ‘El Cézanne d’Eugeni d’Ors’, en la que el patró de la Fundació Francesc Pujols, Joan Isart, va destacar la tasca d’Ors com a crític d’art i la gran vinculació de joventut que va mantenir amb Pujols, especialment a les tertúlies de l’Ateneu.
Després, anirien agafant camins ideològics diferents. D’Ors esdevé secretari de l’Institut d’Estudis Catalans, militant de la Lliga Regionalista, impulsor del noucentisme -en contraposició al modernisme- i màxim responsable d’instrucció pública a la Mancomunitat de Catalunya sota l’impuls d’Enric Prat de la Riba. A la mort d’aquest, d’Ors manté desavinences ideològiques i de caràcter amb Josep Puig i Cadafalch, el seu successor. Fruit d’això, es desafecta de les institucions catalanes i marxa a Madrid l’any 1923 on, anys més tard, s’identificarà amb el falangisme. Amb la marxa d’Ors a Madrid, la comunicació amb Pujols passa a ser epistolar.
El ponent Joan Cuscó anima els interessats en el tema a inscriure’s a la tertúlia d’aquest dimarts: “En aquest diàleg per conèixer els dos personatges i les relacions que van mantenir, i que ens serveixen per tenir un coneixement de la cultura catalana en tota la seva complexitat”.
Reproductor d'àudioJoan Cuscó, Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona
La Fundació Francesc Pujols de Martorell posa a disposició aquest enllaç per tal de fer la inscripció a la tertúlia.