Activada l’alerta del pla INUNCAT per intensitat i acumulació de pluja

462

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per un avís d’intensitat de pluja (es pot superar el llindar de 20 mm/30 minuts), i també d’acumulació de pluja (amb superació del llindar dels 100 l/m2 en 24 hores) a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. L’episodi, que s’allargarà fins a la matinada de demà, es preveu que afecti especialment les comarques del Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat.

Les pluges poden ser localment intenses, pel que s’ha de vigilar les crescudes sobtades de barrancs i lleres menors (rieres, rierols, etc.) i les zones inundables (soterranis, passos soterrats…). A més els xàfecs poden anar acompanyats de tempestes i fortes ratxes de vent. Es preveu que aquests fenòmens més intensos es puguin donar a partir del migdia i fins a la nit.

A hores d’ara no s’han reportat incidències destacables per part del CAT112 i el Servei Meteorològic de Catalunya no ha informat de superacions de llindar d’avís.

Per altra banda, es manté per demà l’episodi d’intensitat de pluja superior a 20 mm en 30 minuts amb xàfecs que aniran acompanyats de tempesta i de calamarsa o pedra, en aquest cas al Pirineu i Prepirineu orientals.

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions.

Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Cal circular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.

Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents

Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat.