Agud: “Notarem més el canvi climàtic cap al 2040. Farà més calor i tindrem sequeres més llargues”

1505
Enric Agud
Enric Agud

El meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Enric Agud va passar aquest dijous per la Biblioteca Martorell per parlar de meteorologia i de canvi climàtic a través d’una xerrada, presentada per Susanna Rius. Agud va exposar que el canvi climàtic ja s’està produint, però que es farà més evident cap al 2040 amb més calor, pluges més irregulars i sequeres més llargues. Tot i ser inevitable, Agud va apuntar que hi ha mesures per fer que l’impacte sigui més moderat.

Un darrer hivern més aviat fred i una primavera molt plujosa i suau ha portat moltes persones a pensar que el temps “torna a ser el d’abans”, i que potser el canvi climàtic és una exageració de la comunitat científica. Res més lluny de la realitat. Tot i que les estacions d’aquest 2018 hagin retornat als estàndards de dècades enrere, el canvi climàtic -causat per l’activitat humana, les combustions que formen gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera- és inevitable. Però es pot mitigar.

Agud, un dels Homes del Temps de TV3, va explicar que “el canvi climàtic fa temps que és en boca de tots. No en va, els anys més càlids de la terra en èpoques modernes des de 1800 són els últims 20. Però cap al 2040-2050 començarem a notar més els seus efectes”. La línia prevista apunta a que “s’incrementaran els fenòmens extrems, amb més canvis de temperatura i de distribució de les precipitacions. Les temperatures pujaran i tindrem més onades de calor, que seran una mica més llargues”. Malgrat el que ha passat aquests darrers dies, “la primavera i la tardor tendiran a escurçar-se”.

Reproductor d'àudio
Enric Agud, meteoròleg de TV3

Pel que fa a les precipitacions, “patirem períodes de sequeres una mica més llargues i més situacions de pluja forta o torrencial. Al llarg de l’any la suma de litres serà la mateixa o una mica més petita”.

A temps de reduir els efectes del canvi climàtic

En tot cas, el meteoròleg va explicar que el canvi climàtic continua aixecant “certeses i incerteses” i que planteja “diversos escenaris possibles, més benèvols i ponderats o més catastrofistes en funció del ritme d’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera”. Avisa que “ja anem tard, però si reduïm molt en els propers anys, tindrem un grau d’efecte intermedi. Tot i així, encara que reduïm un 20% l’emissió de gasos, la temperatura continuarà pujant, ja que els gasos d’efecte hivernacle es mantenen molt de temps a l’atmosfera”.

Reproductor d'àudio
Enric Agud, meteoròleg de TV3

Davant aquest panorama, la pregunta obligada és què pot fer la gent en el seu dia a dia per reduir l’impacte del canvi climàtic. Agud recorda les petites accions casolanes que hi poden contribuir: “podem reciclar, utilitzar bosses de roba o de lona i reduir l’ús del plàstic; engegar el rentaplats o la rentadora només quan poguem omplir-los; evitar fuites d’aigua a casa, vigilar que tanquin bé les vàlvules del lavabo i utilitzar més la meitat de la càrrega d’aigua quan tirem de la cadena; utilitzar més el transport públic; anar més en bicicleta i fer servir menys el cotxe, a l’espera que es consolidi i popularitzi el cotxe elèctric”.

Reproductor d'àudio
Enric Agud, meteoròleg de TV3