Careta: “Al PAS portem ‘Teia’, un disc enèrgic de jazz propi i versions de Nova Cançó”

607
PAS 2023. Alba Careta

El jazz d’Alba Careta Group estrena el Festival Pont a les Arts Sonores (PAS) de Martorell, aquets divendres 7 de juliol, a les 22.30h, al pont del Diable. La trompetista i cantant Alba Careta és l’ànima del quintet, que completen el saxo tenor Lucas Martínez, Roger Santacana al piano, Giuseppe Campisi al contrabaix i Josep Cordobés a la bateria. La formació delectarà la concurrència amb els temes del tercer disc, Teia, que combina creacions pròpies i algunes versions de la Nova Cançó.

Teia engloba les diferents lluites i convenciments que formen l’imaginari del nou àlbum: els conflictes interns entre el que se’ns imposa, el que creiem i com d’important és cuidar les coses senzilles i petites del voltant. L’artista destaca que “és un disc que portava temps pensant i que vam gravar el juny de l’any passat a Girona. Al voltant del foc de la teia he composat les cançons i també hi ha algunes versions de la Nova Cançó”.

Alba Careta, trompetista i cantant

Per Careta, el jazz és un gènere en constant evolució i, per això, els 8 temes del disc “són una fotografia d’aquell moment”. El defineix com un àlbum “de música bastant enèrgica, com sóc jo”.

Una energia que es percep, per exemple, a Quartades: “Un tema que és l’energia, la força i l’escalfor que em donen els companys de la banda. O Fortes, que plasma aquella sensació d’haver de ser fortes quan no volem”. En canvi, explica que Insecurities “és un tema més tranquil i introvertit, que reivindica el dret a dubtar i a tenir inseguretats”.

Alba Careta, trompetista i cantant

L’aportació de versions de la nova cançó al disc és quelcom molt natural per a l’Alba: “és un repertori que per mi és casa, és el que he escoltat tota la vida i el que he versionat des de fa molts anys. Jo també he portat així el jazz cap al meu terreny”.

Alba Careta, trompetista i cantant

Alba Careta Arnaus, nascuda a Avinyó (Bages) l’any 1995, prové d’una família dedicada a la música. El seu germà, el guitarrista de jazz Santi Careta, ja la va introduir en aquest gènere musical de ben petita. Es forma musicalment a l’ESMuC i després al Koninklijk Conservatorium de l’Haia, (Països Baixos), on munta l’Alba Careta Group. És aquí on es gesta el primer disc, Origens, que rep el guardó com a millor disc de jazz en els Premis Enderrock 2019.

Posteriorment, realitza un màster en Trompeta Jazz del prestigiós Conservatorium van Amsterdam i es rodeja de nous intèrpret. Apareix el segon treball, Alades, i el 2020 torna a Catalunya per muntar la banda de manera estable.

Alba Careta, trompetista i cantant

Careta s’integra també en altres formacions musicals: Rodrigo Laviña & su combo (Extraño Weys); Ulls Clucs (Producció de l’Auditori de Barcelona); OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya); Alba Careta & Santi Careta Duo (Espectacle Sons d’un País) i Las Albitas, entre altres. Tot i la seva joventut, ha actuat amb músics i formacions de renom internacional i ha tocat a reconegudes sales i festivals de casa nostra i d’arreu d’Europa.