Alumnes de Primària de Martorell estrenen un nou programa de Mobilitat Segura de la Policia Local

681

La Policia Local de Martorell ha posat en marxa aquesta setmana una nova edició del programa de Mobilitat Segura. Es tracta d’un conjunt de sessions teòrico-pràctiques dirigides als escolars martorellencs -de Primària, Secundària i Educació Especial- i que es despleguen de febrer a maig. L’aprenentatge els sensibilitza al voltant de la seguretat viària i les funcions d’aquest cos policial.

El programa l’imparteixen set agents educadors, i aquesta setmana s’ha iniciat per als alumnes de Primària -dels cursos de segon, quart i sisè- d’Els Convents, La Mercè, Lola Anglada, Mercè Rodoreda, Juan Ramon Jiménez, Vicente Alexandre i José Echegaray. També s’estendrà a secundària, als instituts Balmes, Pompeu Fabra i Joan Oró, a partir de març, i als centres d’Educació Especial.

Aquests dies, els alumnes reben sessions teòrico-pràctiques a l’aula, que s’adapten a cada edat. Maite Bastardas és la coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura de la Policia Local de Martorell, i detalla que en el cas dels alumnes de segon “tractem el menor com a vianant i com a usuari d’un vehicle particular i les mesures que ha de prendre”. Als de quart se’ls tracta “com a usuaris del transport públic, i les normes de comportament”, i amb els de sisè “aprofundim en l’ús de la bicicleta, com respectar les normes de circulació i quines mesures de protecció han de prendre, com ara l’ús obligatori del casc”.

Maite Bastardas, coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura de la Policia Local

El programa es complementarà al maig amb la part pràctica. Bastardas explica que “amb els alumnes de segon sortirem al carrer per familiaritzar-nos amb els diferents elements de la via pública, conèixer on es pot jugar, per quina banda de la vorera s’ha d’anar, parlar dels passos de vianants, dels camins escolars i del que veiem al carrer”. A més, faran de policia en un pas de vianants, aturaran el trànsit i dirigiran el pas dels companys. Així sabran interpretar les senyals de l’agent de policia”.

Maite Bastardas, coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura de la Policia Local

Per als alumnes de quart les pràctiques se centraran en el bus urbà que els recollirà a la parada més propera de l’escola i els portarà fins les dependències de la Policia Local per a fer una visita i tornar a l’escola. “Pel camí parlarem del que suposa el bus urbà, quins mitjans hi ha, quins seients estan reservats i quins elements cal utilitzar en cas d’urgència o d’avaria”.

Els agents aniran amb els alumnes de sisè a cada escola i els dirigiran en un trajecte en bicicleta d’anada i tornada fins a Ca n’Oliveres: “Allà hi ha un circuit de mobilitat segura on faran una pràctica intercanviant-se els papers de vianants, conductors i policies que han de detectar infraccions”.

Maite Bastardas, coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura de la Policia Local

Amb totes aquestes mesures, s’intenta corregir determinats mals hàbits que poden generar riscos d’accidents a la via pública. Consells com el “d’anar de manera autònoma a l’escola a partir dels 8 anys, pels camins segurs. És important que els pares i les mares ho considerin i que evitin anar amb el cotxe fins a la porta de l’escola i esperar-se allà fins l’obertura del centre”. Bastardas comenta que aquesta mala praxis “genera un perill per a la resta d’usuaris, ja que les cantonades són plenes de cotxes que dificulten la visibilitat dels vianants”.

Maite Bastardas, coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura de la Policia Local

Més endavant, el programa es desplegarà també per als alumnes de secundària i d’educació especial. La coordinadora de l’equip de Mobilitat Segura afegeix que per als de secundària “es basarà en un treball a l’aula, tot treballant les problemàtiques que es generen amb el consum de drogues i d’alcohol, i les seves conseqüències”. Pel que fa als centres d’educació especial, “ens adaptarem a les seves necessitats específiques”.