Antoni Gelonch esbossa la biografia de 100 catalanes pioneres al seu darrer llibre

1806

Dins els actes del Dia Internacional de la Dona, aquest dimarts s’ha presentat a la Biblioteca el llibre 100 pioneres catalanes d’Antoni Gelonch. Recull les biografies de 100 dones que han estat les primeres en algun àmbit reservat generalment als homes, des del segle III fins als nostres dies. Històries de vida inspiradores i que fan pensar com les decisions individuals han canviat la història col·lectiva.

100 pioneres catalanes l’ha publicat Viena Edicions amb la pretensió d’augmentar el coneixement i l’autoestima al voltant de la nostra història protagonitzada per dones, valorar i reivindicar les seves aportacions, rescatar-les i posar-les a l’abast de tothom. Des d’Elisava fins a Mireia Belmonte, passant per Isabel Vilà, Frederica Montseny, Montserrat Gudiol, Josefina Castellví, Muriel Casals i Carme Ruscalleda. L’autor reconeix que “la tria pot ser injusta, però si el llibre té bona acollida, en podria triar 100 més que hagin destacat en altres camps”.

Antoni Gelonch, escriptor

Gelonch, nascut a Lleida l’any 1956, va estudiar Dret i Farmàcia a la Universitat de Barcelona i ja havia escrit anteriorment 100 dones, 100 inspiracions creatives i 100 dones catalanes, a la mateixa col·leccció. Diu que “un dels tres eixos principals del llibre és destacar el protagonisme d’aquestes dones al llarg de la història, tenint en compte que aquesta ha estat escrita per homes que les han silenciat”.

Antoni Gelonch, escriptor

A Gelonch li han preocupat també l’equilibri territorial, n’hi ha de 18 comarques diferents, i el fet que reflecteixin una gran varietat d’àmbits (16 dedicades a la política, el feminisme i el sindicalisme; 15 esportistes; 11 artistes; 11 dedicades a la ciència i tecnologia; vuit a la salut; set escriptores; sis dedicades a l’ensenyament; cinc a la gestió cultural; cinc a l’administració de justícia; quatre periodistes; quatre economistes; tres a la religió; tres a l’agricultura i dues a la noblesa).

Antoni Gelonch, escriptor

Per tal d’exemplificar fins a quin punt les dones han estat censurades, Gelonch parla de Dolors Montserdà, “una pionera del feminisme i del comerç just, implicada en el catolicisme social i la Lliga Regionalista. Va reunir les obreres en un sindicat que evités comprar en establiments que no respectaven les condicions de treball. És poc coneguda, tot i que l’any passat va ser el centenari de la seva mort. Quan anaves a l’Arxiu Nacional de Catalunya a buscar-ne informació, t’enviaven a l’Arxiu Puig i Cadafalch. Una manera de negar el seu pes”.

Antoni Gelonch, escriptor

Un altre exemple seria el de Caterina Albert, que “surt de l’entorn de la burgesia i predica, abans que Virginia Wolf, que les dones tinguin cambra pròpia, que hi facin allò que vulguin i que no ho hagin de compartir. Però curiosament al nostre país tenim més carrers dedicats a Virginia Wolf que no pas a Caterina Albert o a Dolors Montserdà”.

100 pioneres catalanes compta amb textos seleccionats per Antoni Gelonch i pròleg de Maria Pessarrodona, poetessa, narradora i crítica literària. La presentació d’avui ha anat a càrrec de Macarena Israel.