‘Pentimento’ és el nom de la tercera novel·la del periodista i escriptor martorellenc Antoni Real, i dijous la va presentar a la Biblioteca Martorell. Editada per Meteora, l’obra homenatja el pintor barceloní Aleix Clapés, besavi de l’autor i persona molt influent a finals del segle XIX i principis del XX. La historiadora Carme Perella va fer-ne la presentació, acompanyada de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i de l’editor Jordi Fernando.
Real, barceloní que fa més de 25 anys que viu a Martorell, ha estat presentador de Temps de Neu a TV3 durant trenta anys i també de Temps d’Aventura. Ha escrit guies sobre temes d’història i de muntanya, i en l’àmbit de la novel·la, ja en porta tres de publicades: ‘Sota la neu’ (Cossetània, 2008), ‘Salnitre’ (Meteora, 2013) i ara ‘Pentimento’. La seva darrera creació, barreja de ficció i de realitat, torna a La Rambla i se centra en el món de la pintura, al voltant de la vida de Clapés.
En la següent entrevista concedida al programa Martorelletres, Real conversa amb la presentadora Josefina Canals i desgrana alguns dels detalls més importants de ‘Pentimento’.
Antoni, de nou t’insereixes en el món de la novel·la, per tercer cop…
Sí, i estic content. Fa uns 15 anys, quan ja duia escrits uns quants llibres d’història i de muntanya, vaig dir d’escriure una novel·la. Aleshores vaig fer ‘Sota la neu’, a partir d’imaginar què passaria si hi hagués una gran nevada a la ciutat de Barcelona que durés tota una setmana. La segona, Salnitre, la vaig fer pensant molt en Martorell, perquè cada cop que surto des de casa i cap a la feina veig Montserrat, i vaig pensar que si per fora impressiona, què passaria a dins, en un lloc com ara les coves del Salnitre.
I ara ‘Pentimento’. Quina intenció has tingut, amb aquesta obra?
En aquesta tercera novel·la torno a La Rambla, lloc on vaig néixer, i parlo de l’art, concretament de la pintura.
Què t’ha inspirat o motivat?
A la novel·la no ho explico, però la segona i tercera pàgina van dedicades a la memòria de Josep Maria Real Clapés, el meu pare. I la novel·la, en general, la dedico al pintor Aleix Clapés, el meu besavi.
Què ens en pots dir, d’Aleix Clapés?
Era el pintor favorit d’Antoni Gaudí, d’Eusebi Güell, de Mossèn Cinto Verdaguer i de tants altres personatges de finals del segle XIX i principis del XX. Era un pintor molt important a Barcelona, que va passar totalment desapercebut, malgrat que la majoria dels edificis de Gaudí tenen pintures de Clapés, com el Palau Güell, la Sagrada Família o la Pedrera. La idea és recuperar la seva memòria.
Per què va ser tan desconegut?
Perquè tenia un caràcter molt estrany. Era molt tancat en si mateix, i a més quan pintava un quadre i el resultat final no li agradava a ell o a qui treballava amb ell, pintava sobre la pintura feta. D’aquí ve el títol de l’obra: Pentimento és un concepte italià que vol dir rectificar una pintura. Quan es penedia d’alguna cosa del seu quadre, pintava a sobre.
La portada és precisament un dels seus quadres…
En efecte, és el quadre d’Hèrcules buscant les Hespèrides, un dels més importants, que està exposat al Palau Güell.
Per què La Rambla és tan important en la novel·la?
Perquè l’Aleix Clapés tenia un estudi allà, i perquè jo vaig néixer i viure allà durant 25 anys. Per això explico coses de La Rambla, històries una mica diferents, que no estan especificades en llibres, sinó la història que m’explicaven els meus pares, que també eren uns ramblistes d’honor. Com deia Federico García Lorca, és el carrer que no hauria d’acabar mai.
On és el límit entre realitat i ficció, a la novel·la?
Hi ha molta ficció, però també molta realitat. T’has de deixar portar per la teva imaginació i seguir, pàgina a pàgina, en relat.
Hem observat que a l’obra hi ha diàlegs…
En el llibre hi ha una conversa entre un dels protagonistes del llibre i un psiquiatra. És una persona que està internada en un psiquiàtric perquè té una sèrie de deliris i se li apareix el seu pintor favorit, Aleix Clapés. D’aquesta manera, ajunto un personatge del segle XXI amb un del XIX a través dels deliris. Aquesta va ser una idea que em va donar l’editor del llibre, Jordi Fernando, i estem contents de com ha resultat.
I també observem que has inclòs, a la part final, un recull de pintures. De qui són?
Són pintures de l’Aleix Clapés. Hem volgut recuperar els seus quadres més importants. D’aquesta manera, a l’obra barregem pintura, novel·la i La Rambla.