La millora dels espais públics, la represa econòmica, la participació ciutadana i les polítiques socials són els eixos bàsics dels pressupostos municipals del 2017, aprovats per l’Ajuntament en ple, aquest dilluns, amb els vots de l’equip de govern. El pressupost global de l’Ajuntament de Martorell per al 2017 és de 34,05 MEUR, amb un increment del 1,8% respecte l’exercici anterior. Al Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell s’hi destinaran 11,56 MEUR.
La bona gestió econòmica duta a terme fins ara per l’equip de govern permet a l’Ajuntament la congelació dels impostos per tercer any consecutiu i es tradueix en un baix nivell d’endeutament. L’actual nivell d’endeutament arriba fins a un 52,64% dels drets reconeguts nets, molt per sota del 75% que recomana el ministeri d’Hisenda i del topall màxim del 110%, segons ha explicat el regidor d’Hisenda Josep Casasayas.
El resultat d’aquesta bona gestió són aquests pressupostos amb què l’Ajuntament inverteix en quatre eixos que considera bàsics per a la qualitat de vida dels martorellencs: la millora de l’espai urbà i l’entorn natural; la generació d’ocupació i la represa de l’activitat econòmica; la novetat dels pressupostos participatius i les polítiques socials d’atenció a les persones.
“Els pressupostos d’enguany s’han elaborat, una vegada més i per tercer any consecutiu, sense apujar ni els impostos ni les taxes i incrementant tant les partides d’ajuda a les persones com les que l’Ajuntament destina al manteniment i la millora de l’espai urbà i l’entorn natural”, ha dit el regidor Josep Casasayas.
Via pública i equipaments
La transformació i la millora de la via pública tenen una repercussió directa en la qualitat de vida dels martorellencs. Guanyar terreny als vehicles sense oblidar el repte de la mobilitat; mantenir els parcs i jardins del municipi verds i sans, i tenir una via pública endreçada són alguns dels punts bàsics de l’urbanisme al servei de les persones que defensa i promou l’Ajuntament.
En aquest sentit, Casasayas ha destacat que un dels grans projectes contemplat en aquests pressupostos és la construcció del nou pavelló de tres pistes poliesportives (PAV-3), al barri de Can Cases. Un equipament que tindrà 3.500 m2 de superfície, dividida en tres àrees: la triple pista poliesportiva (adequada per a la pràctica de futbol sala, bàsquet, handbol i voleibol), els vestidors i la graderia. Està previst que les obres comencin l’estiu de 2017 i que durin 18 mesos.
La partida amb la qual es finançarà la construcció del PAV-3 és d’1,3 MEUR. També servirà per emprendre obres tan importants com la nova nau de les brigades municipals, que durà el nom de l’antic enginyer municipal Jose Castro i s’ubicarà al polígon P7, al costat del barri de Can Bros; la reubicació de la Creu Roja, a la Vila; de Protecció Civil, a les instal·lacions de la Policia Local; i la creació d’un nou espai per a l’associació de veïns del barri de Can Cases. L’edifici que fins ara acollia aquests serveis i entitats es demolirà per donar pas al nou equipament esportiu.
“Vam començar dotant l’esport de lleure amb unes instal·lacions magnífiques, vam continuar amb la remodelació de la piscina municipal i dels camps de futbol; i ara farem un nou pavelló municipal per a tots els practicants d’esports de pista”, ha declarat Casasayas. “Martorell és un poble amb vocació esportiva, amb 3.000 nois i noies que practiquen esport federat i que es mereixen les millors instal·lacions possibles”.
La importància que l’equip de govern dóna a la via pública queda palesa amb l’assignació d’1,2MEUR que, sense oblidar cap barri de Martorell, aniran destinats prioritàriament a la millora dels barris de Can Carreres, el Pla i Verge del Carme. També s’enllestiran els treballs ja començats a la Vila i la rambla de les Bòbiles.
Promoció econòmica
Un altre objectiu bàsic del consistori, que recullen els pressupostos aprovats aquest dilluns, és el de la represa econòmica: l’objectiu de l’Ajuntament continua sent el de facilitar les condicions necessàries per a la millora de l’economia i la generació de llocs de treball.
Casasayas ha assegurat que l’Ajuntament, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, “seguirà mantenint les subvencions als autònoms i la petita empresa que creen llocs de treball i donant suport a empreses de nova creació, tot dotant-les d’espais amb serveis comuns que permeten posar en marxa els projectes”.
“Seguirem ajudant, via subvencions, el comerç local i participant en projectes com el Reempresa, que permeten traspassar negocis en funcionament a noves generacions amb interès per continuar-les”, ha afegit el regidor, segons el qual l’Ajuntament continuarà també adherint-se a tots els Plans d’Ocupació que promouen tant la Generalitat com la Diputació de Barcelona, “a través dels quals es dóna feina, per períodes de sis mesos, a gent que ho necessita”.
Serveis socials
L’atenció a les persones, a través del Pla d’ajut a les famílies, és el tercer dels eixos principals d’aquests pressupostos, que es tradueix en renovar el compromís amb les beques menjador i la suficiència alimentària; les beques d’activitats extraescolars; la suficiència energètica i les bonificacions impositives per l’IBI, entre d’altres mesures.
Concretament, com a novetat del nou exercici i a través del Pla d’ajut a les famílies, “l’Ajuntament destinarà 60.000 euros a ajudar a aquelles famílies que no poden fer front als impostos i les taxes municipals, que en recuperaran l’import a través d’una subvenció”, ha apuntat el regidor d’Hisenda.
En aquest sentit, Casasayas ha recordat el reconeixement que ha rebut recentment l’Ajuntament de Martorell, inclòs en la llista dels 12 municipis de més de 20.000 habitants de tot l’Estat que més han invertit en serveis socials en els últims dos anys, segons un estudi de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials.
“Passem per davant de ciutats com Cornellà, el Prat, Barcelona o L’Hospitalet, i n’estem molt orgullosos; vam començar amb el Pla d’ajut a les famílies i seguim apostant per aquestes polítiques socials”, ha dit Casasayas.
Pressupostos participatius
Els pressupostos del 2017 inclouen també una partida de 200.000 euros que es destinaran a aquells projectes que proposi i voti la ciutadania i les entitats a través dels pressupostos participatius. Aquest procés de participació ciutadana permetrà que la ciutadania i les entitats puguin fer propostes de projectes que desrpés se sotmetran a votació popular i aquelles que obtinguin més vots es faran realitat. A partir del gener de 2017 es donarà a conèixer què són els pressupostos participatius i com s’hi pot participar mitjançant una campanya.
Les reaccions dels grups municipals a l’oposició
El portaveu del PSC, Lluís Tomás, ha expressat la postura del grup socialista dient “no a uns pressupostos sense participació ciutadana; ni a uns pressupostos presentats sense temps suficient per ser debatuts i estudiats per l’oposició”.
José Antonio Simón, de Movem Martorell, ha criticat que “continuen externalitzant serveis, mentre que el nostre model és transparència i igualtat d’oportunitats”.
El popular Francesc Arpal ha titllat el pressupost de “continuista dels anteriors” i ha dit que “tindrà moltes modificacions perquè, en moltes partides, es farà curt; és unilateralment seu, de l’equip de govern, als grups de l’oposició ens n’han deixat al marge, hagués estat més encertat intentar sumar voluntats polítiques”.
Per la seva banda, la representant de SOM Martorell, Raquel Pérez, ha criticat que “aquest últim any s’han fet més de 60 modificacions de partides del pressupost anterior, un nombre que pensem que no és acceptable”.