La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell ha iniciat, aquest dimecres, una intervenció a l’espai fluvial del riu Anoia per recuperar i endreçar la seva zona hortícola. L’objectiu de la primera fase és crear un espai de 65 parcel·les d’horts socials, que s’acompanyaran d’altres usos esportius, lúdics i de natura per al gaudi de tothom. En una primera fase, les màquines estan eliminant els horts al·legals que no compleixen la normativa urbanística.
Les accions d’aquests dies són un primer pas per a la creació del Parc Fluvial de Martorell dins el projecte de consolidar una ferradura verda a Martorell. La intervenció se centra en els espais inundables que es troben al voltant del riu Anoia des de l’aparcament del Vapor i fins gairebé l’aiguabarreig entre el Llobregat i el seu afluent Anoia.
El regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament de Martorell, Adolf Bargués, explica que “hem començat per eliminar els horts al·legals que no complien la normativa urbanística i que ocupen una zona de domini públic hidràulic, amb la voluntat de retornar aquests espais a un ús per a la ciutadania”.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge
El regidor explica que en el seu lloc es crearan “65 parcel·les d’horts de lleure i socials en règim de concessió, que disposaran d’un abastament d’aigua, noves barraques per a deixar les eines i accés per a vehicles”.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge
Els beneficiaris que podran optar a aquestes noves parcel·les seran “gent gran i persones que es trobin en una situació d’exclusió social, en situació d’atur de llarga durada i usuaris dels Serveis Socials Bàsics del municipi”, explica Bargués. La previsió és tenir-les enllestides al mes de setembre d’enguany.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge
A més, comenta, “les intervencions volen harmonitzar l’espai fluvial i fer-les coincidir amb les vies blaves. Contemplen repoblar la zona amb vegetació de ribera, crear espais per al lleure amb bancs i barbacoes, circuits d’aventura i d’esport, sempre tenint en compte que ens trobem davant uns espais inundables”. La reordenació pretén “retornar aquests espais per al gaudi de la ciutadania, com ja hem començat a fer amb la nova palanca del Molí Fariner o la ubicada davant de Can Valls”.
La previsió per a una futura segona fase ampliaria el radi d’acció des de l’aparcament del Vapor fins el Molí Fariner i els terrenys de La Torrassa, limítrofs amb el terme municipal de Sant Esteve Sesrovires.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge
Tot plegat s’emmarca en la voluntat “d’obrir Martorell al riu i recuperar l’espai per a la creació del futur Parc Fluvial”, un projecte en el que l’Ajuntament treballa en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.