Arriba el Tíscar, la festa de tardor del barri del Pont del Diable

500
Festa del Tíscar a la capella de Sant Joan
Festa del Tíscar a la capella de Sant Joan

La Festa del Tíscar torna aquest cap de setmana al barri del Pont del Diable. L’associació de veïns ha preparat un seguit d’actes que, com a principal novetat respecte a edicions anteriors, se celebren al llarg de dos dies i incorporen un dinar de germanor el diumenge als Jardins de Ca l’Oller. Abans, el dissabte, hi haurà Missa i concert a la Capella de Sant Joan.

Tot a punt per a que el Pont del Diable celebri, el 9 i 10 de novembre, una de les seves festes més emblemàtiques i tradicionals, el Tíscar. Dissabte (20.00h), a la Capella de Sant Joan, tindrà lloc la Missa i una hora més tard, els assistents gaudiran en el mateix espai d’un concert a càrrec de Trio Euryale. Diumenge, als Jardins de Ca l’Oller, se celebrarà un dinar de germanor (13.00h) acompanyat, a les 16.00h, per un tardet.

Óscar Osuna, president de l’associació de veïns, destaca que “aquest any hem decidit ajuntar el dinar de germanor, que acostumem a fer durant la tardor, amb el Tíscar, per donar-li més cos a la festa”.

Óscar Osuna, president de l'AV Pont del Diable

Un dinar per al que caldrà adquirir tiquet prèviament, al preu de 20 euros. Osuna recomana que “es comprin amb la màxima antel·lació, perquè puguem fer una previsió del número d’assistents”. Caldrà comprar-lo o bé el dijous a partir de les 19.00h a Ca l’Oller, o bé a l’establiment Barretina Studio (carrer de Pere Puig, 27). El menú serà “carn i verdures a la brasa i, de postres, la coca del Tíscar, feta a base de codonyat”.

Óscar Osuna, president de l'AV Pont del Diable

La coca és l’adaptació feta per part del pastisser Ramon Artigues d’una recepta del segle XVIII, que va ser recuperada dels arxius municipals a càrrec de l’historiador Ferran Balanza. És un dels lligams històrics amb el passat que té la Festa del Tíscar, però el principal es basa en uns fets històrics i una llegenda. De fet, la festa “venera des del segle XVIII la imatge de la Mare de Déu del Tíscar, patrona del poble de Quesada, a Jaén”.

Óscar Osuna, president de l'AV Pont del Diable

El motiu d’aquesta vinculació amb el poble de Quesada és el fet històric que recorda que l’any 1751, un soldat d’aquesta localitat andalusa que participava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’Hospital de Martorell.

En agraïment, va complir la promesa que havia fet, de donar una imatge de la Mare de Déu del seu poble a la Capella de Sant Joan, únic testimoni que resta dempeus del que havia estat l’antic Hospital.

La imatge hi va romandre fins la Guerra Civil, quan va ser destruïda, i la festa va quedar en l’oblit fins que l’any 1993 l’associació veïnal la va recuperar com a festa de tardor, amb missa, cants i ofrenes a aquesta mare de déu. Fins i tot, l’any 1995, una expedició de veïns del barri es van desplaçar a Quesada per protagonitzar un intercanvi cultural i religiós al voltant de la figura de la Mare de Déu.

L’esdeveniment va ser correspost per una representació andalusa, que va venir a Martorell i que va fer donació d’una nova talla.