L’associació Assotea Martorell, de suport a les famílies i persones amb Transtorn de l’Espectre Autista (TEA), ha adaptat els seus serveis per garantir l’assistència i suport psicològic a la trentena de famílies amb les que col·labora. Davant la situació de confinament que es viu des de fa prop d’una setmana, ofereixen seguiment als joves i infants amb TEA que ja tenen un procés d’intervenció o a aquells que ho necessiten en aquests moments.

Assotea posa a disposició sessions telefòniques gratuïtes per a usuaris i famílies amb algun membre amb TEA, encara que no en siguin membres. A més, seguiran fent teràpies online a través d’Skype, i donaran informació i recursos a través de les xarxes socials i grups de WhatsApp. L’entitat martorellenca és conscient del perill que suposa eliminar la rutina per a les persones amb TEA i intenta que les circumstàncies no els suposin un trencament total.

Rutines, horaris i activitats

La psicòloga amb qui treballa Assotea, Jennifer Rabadán, destaca que les mesures preses per evitar el coronavirus no impedeixen que es faci el seguiment de les famílies, i avisa de la incertesa en el temps que pot durar el confinament.

Reproductor d'àudio
Jennifer Rabadán, psicòloga d'ASSOTEA

Assotea pacta habitualment uns horaris per treballar amb l’equip de psicòlegs i conèixer com és el dia a dia dels afectats. Des d’aquesta setmana, ha convertit les videotrucades i sessions telefòniques en el millor remei per poder estar a prop de les famílies. Rabadán explica que es fa “per intentar mantenir les teràpies i valorar l’opció d’ampliar el que fem en aquests moments”.

Reproductor d'àudio
Jennifer Rabadán, psicòloga d'ASSOTEA

Després dels primers dies de confinament, segons Rabadán, no han rebut gaire trucades, però creu que el pas de les hores dins de casa pot provocar més requeriments d’atenció psicològica. En aquests casos, diu que han començat a actuar en les famílies que ja han demanat ajuda.

Reproductor d'àudio
Jennifer Rabadán, psicòloga d'ASSOTEA

Dins les mesures preses per evitar el contagi del coronavirus, passejar al carrer no està permès excepte en els casos d’afectats per TEA, i sempre sota la prescripció de professional sanitari o social o del Centre de Salut Mental Infantojuvenil de Catalunya, una autorització que cal portar sempre a sobre. Rabadán explica que aquest tipus de sortides són molt beneficioses per al seu dia a dia. A més, recomana que es preparin activitats a casa, que al final del dia es recordin i s’apuntin per explotar la productivitat dels infants i que la rutina no sigui molt estricta, sinó flexible per evitar quadres d’ansietat.