Bel Olid: “El control del cos i del plaer encara és una gran font d’opressió”

1950
Presentació 'Follem?', Bel Olid
Presentació 'Follem?', Bel Olid

Follem? és el títol clar i concís del darrer llibre de Bel Olid. L’escriptora, traductora i professora mataronina el va presentar aquest divendres al vespre a la sala d’actes de la Biblioteca Martorell, que es va omplir de gom a gom. Dues integrants del Col·lectiu Feminista de Martorell, Laia Laborda i Marta Cercadillo, van conduir l’acte, mentre que una altra membre, l’artista Alexandra Roijals, va anar fent un dibuix al llarg de la xerrada.

Bel Olid presideix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des del 2015 i és autora de més d’una trentena d’obres, la majoria de narrativa infantil i juvenil. Un dels seus llibres més populars és Feminisme de butxaca: kit de supervivència (2017) i Follem? (2019) és “el pas lògic” que l’havia de seguir, segons va explicar l’autora a la presentació. “Estem en un moment en què els feminismes estan fent molta feina per combatre les opressions i el control del cos i del plaer encara és una gran font d’opressió”, va afirmar.

Bel Olid, autora de 'Follem?'

Amb aquest llibre, Olid s’adreça a tots els públics, independentment dels coneixements que tinguin sobre qüestions relacionades amb la sexualitat. L’autora considera que reflexionar sobre determinats temes ha d’estar a l’abast de tothom, “perquè els conflictes amb les nostres sexualitats els tenim totes les persones, així com les opressions que ens impedeixen gaudir plenament de la nostra dimensió sexual”.

Bel Olid, autora de 'Follem?'
Presentació 'Follem?', Bel Olid
Presentació ‘Follem?’, Bel Olid

“L’educació sexual actual es fa pensant en el coit i en l’heterosexualitat”

Un dels motius que fa que Follem? sigui un llibre necessari avui dia és la manca d’educació sexual de qualitat a les escoles i instituts. L’escriptora, que té dos fills adolescents, es va plantejar quina informació sobre el sexe considerava que havien de tenir els nois i noies d’aquesta edat, i d’aquí va sorgir una guia que, de fet, és útil a qualsevol edat.

Sobre l’educació sexual actual, Olid va lamentar que “tret d’algunes excepcions molt lloables, és pèssima: es parla sempre pensant en el coit i en l’heterosexualitat”. L’autora va criticar que, més enllà de fer xerrades sobre prevenció d’embarassos i de malalties de transmissió sexual, “l’educació formal sobre sexualitats s’estava perdent la part més important, que és el plaer”.

Bel Olid, autora de 'Follem?'

Per tot plegat, Olid ha aprofitat el seu darrer llibre per trencar els tabús que envolten el sexe, per qüestionar la cultura de la violació i per traspassar el concepte de consentiment, posant sobre la taula els conceptes de plaer, desig i entusiasme.