Aquest diumenge se celebrarà a El Progrés la constitució del Consell d’Infants de Martorell per al curs 2018-19. L’acte, reservat als membres del Consell, familiars i autoritats, servirà per donar la benvinguda als nous membres de 4t de Primària que s’hi incorporen i per acomiadar als de 6è -que finalitzen la seva etapa- i als de 1r d’ESO que hi han pres part els darrers tres anys. Aquest òrgan promou la participació dels escolars en la vida municipal, a través del debat i l’elaboració de propostes, que després es voten i s’integren dins dels Pressupostos Participatius.

A la cita hi participaran 56 alumnes de 4t, 5è i 6è curs de Primària de les escoles de Martorell, tots ells representants de les seves aules, i que seran acompanyats per les seves famílies. Els nous integrants -alumnes de 4t-prendran possessió del càrrec i es farà el comiat i reconeixement a la feina feta per part dels actuals alumnes de 1r d’ESO -primera generació d’integrants del Consell- i els que cursen 6è de Primària, que podran continuar vinculats al Consell com a assessors, segons ha detallat la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

Míriam Riera, regidora de Participació

Una de les alumnes que deixa el Consell d’Infants, però que continuarà aquest curs com a assessora, és la Sara Linares, estudiant de 6è a l’Escola Lola Anglada. La Sara, junt amb la resta de membres del Consell d’Infants, va participar aquest dimarts d’una sessió de treball a El Círcol per començar a treballar propostes de millora per Martorell. L’alumna ha valorat molt positivament el seu pas pel Consell i el fet de poder representar la seva classe. “Vam recollir les propostes dels companys de l’escola i les vam explicar a l’alcalde. Després vam fer un anunci que es va projectar a l’escola i també a El Progrés davant de tothom”, ha comentat.

Sara Linares, alumna de 6è de l'Escola Lola Anglada

A l’igual que la Sara, diumenge s’escoltarà les impressions de tots els alumnes que finalitzen la participació al Consell d’Infants. També es projectaran audiovisuals que narren el treball que han fet, hi haurà reconeixement per part de les autoritats.

Sara Linares

Els infants decideixen 

El Consell d’Infants va entrar en funcionament el curs 2015-16 amb la intenció d’esdevenir un òrgan de participació dels nens i nenes en la presa de decisions al voltant del seu poble. “No hi ha massa vies per les quals els infants puguin transmetre la seva manera de veure les coses, les seves idees. Tenir un Consell d’Infants institucionalitza, encara que sigui de manera casolana, que puguin tenir una forma de presentar les seves propostes”, ha incidit la regidora.

Míriam Riera, regidora de Participació

Cada aula debat propostes per millorar Martorell a tots els nivells i selecciona un delegat que les plantejarà en sessions col·lectives. Elaborat el llistat, se sotmet a votació per part de tots els infants. La idea guanyadora s’integra dins els Pressupostos Participatius. El curs passat, la proposta més votada va ser la creació d’una app per denunciar desperfectes i incidències a la via pública, així com la instal.lació de Wi-fi als equipaments públics, ha recordat Riera.

Infants que s'incorporen al Consell. Consell d'Infants. El Progrés
Consell d’Infants

Participació dels alumnes de Secundària

La regidora Riera ha avançat que “tenim la intenció que els nois i noies del Consell d’Infants que han començat 1r d’ESO aquest curs puguin aprofitar la seva implicació i coneixement per fer de delegats als centres de Secundària, i que aquests puguin tenir un procés propi per votar les seves propostes, ja que fins als 16 anys no tenen dret a vot als Pressupostos Participatius”.

Míriam Riera, regidora de Participació

Així, dels 200.000 euros destinats als Pressupostos Participatius, 150.000 es destinarien a les propostes fetes pels adults -a partir de 16 anys-, 30.000 euros a les idees votades pel Consell d’Infants i 20.000 euros es reservarien per a les propostes dels adolescents.