Bondat, maldat i astúcia transitaran pel pont del Diable en la posada en escena de la seva llegenda

559

La representació de la Llegenda del pont del Diable és tot un esdeveniment punter dins la Fira de Primavera. Enguany, a causa de la previsió de pluja de dissabte tarda, es farà diumenge, 27 d’abril, a les 21.45h. El monument patrimonial més emblemàtic de la nostra localitat tornarà a ser, per 12a vegada, el marc on s’escenifiqui la faula de la velleta, el diable i el gat. Astúcia, maldat i bondat es plasmaran en un muntatge on el videomapatge en serà l’element destacat. El farà l’empresa Sinoca, acompanyada de la Colla de Geganters i la de Diables i Drac de Martorell.

Amb motiu dels 10 anys que fa que es va realitzar el primer mapping sobre les parets del pont, aquest any torna a ser l’element central. En total, 12 minuts d’espectacle, que conté moments frenètics i intensos i també d’altres de més tranquils, i on les llums, la música i la participació de les colles de cultura popular hi tindran un paper destacat.

“Serà un espectacle molt complet, una bona experiència”, avança la Sílvia Isach, responsable de l’empresa Sinoca, especialitzada en videomapatges i encarregada del muntatge d’enguany. Explica que “les llums tindran un pes bastant important per a fer-ho tot més immersiu, i permetran interactuar amb la part del jardí, que també s’integrarà dins l’espectacle”, un aspecte que el dotarà de tridimensionalitat, proporcionant un impacte emocional més potent. A més, afegeix, “hi haurà alguna sorpresa”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Isach, responsable de Sinoca

L’equip de Sinoca ha fet una immersió prèvia en la llegenda per a dissenyar el muntatge, de la que n’han extret tres conceptes clau: La bondat, la maldat i l’astúcia. S’ha seguit i reinterpretat la història combinant estils més gràfics -il·lustració de gravat- afegint-hi 3D. Isach afegeix que “l’aigua hi tindrà un paper important”, i que “a part de l’astúcia de la Velleta i la maldat del Diable, reinterpretem el paper del gat, li fem una volta per a que no esdevingui un personatge amb un destí tan malparat”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Isach, responsable de Sinoca

La dissenyadora explica que realitzar un videomapatge sobre el pont del Diable “ha estat un repte, perquè és una superfície d’arcs que es menja bastant d’espai de projecció, i és complicat col·locar i fer els dissenys de cada escena i interactuar amb les formes del pont”.

En total, intervenen en tot el procés creatiu i executiu 11 persones, en tasques de creació de continguts, locució i tècnics de muntatge, projecció i il·luminació. L’equip s’ha entès bé amb les entitats de cultura popular participants. Isach explica que “els vam comentar el guió i els seus moments d’aparició, i en sorgiran moments molt dinàmics”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Isach, responsable de Sinoca

Sinoca està especialitzada “en la creació d’espectacles de videomapatge i de visuals per a dansa, teatre i escenografies visuals, així com experiències immersives 360 i instal·lacions lumíniques des de 2011”. Destaca que el videomapatge “és molt recent, té pocs anys d’història”, però que ha evolucionat i s’ha anat alimentant d’altres disciplines”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Isach, responsable de Sinoca

Des de les 20.00 i fins la 01.00h, tothom qui vulgui menjar o beure ho podrà fer a la 9a Fira Gastronòmica que s’instal·larà al veí passeig del Quarter. Hi participen sis restauradors i diversos establiments de vins i de begudes, principalment de Martorell.

Per acabar, a les 22.00h, el fossar de Sant Bartomeu acollirà el Passar-la bé, un concert amb la cantant Anna Roig, professora de l’Escola Municipal de Música de Martorell, i l’acordionista Carles Belda. Versions de diferents orígens, autors, èpoques i estils, en català, francès, occità, portuguès, crioll i altres llengües, amb les que els dos artistes han coincidit que els fan despertar les papallones de la panxa i les ganes de compartir.