Ca n’Oliveres és punt de trobada de bolivians a Catalunya amb la festa de Santiago de Bombori

2696
Festa de Santiago de Bombori, de Renacer Boliviano
Festa de Santiago de Bombori, de Renacer Boliviano

L’associació cultural martorellenca Renacer Boliviano va ser l’amfitriona de la festa de Santiago de Bombori, una trobada cultural i religiosa de bolivians que viuen a Catalunya. Aquest dissabte a la nit, unes 300 persones es van reunir, com cada any, a Ca n’Oliveres, en una celebració amb balls tradicionals i record al sant, de molta tradició al país andí. Abans, es va fer una missa a l’església de Crist Salvador.

Per unes hores, Martorell va esdevenir el punt de trobada de persones unides per un sentiment d’estima envers el país d’origen i les seves tradicions, Bolívia. Entre els participants hi havia residents a la nostra ciutat, i d’arribats de Barcelona, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat o Vilafranca del Penedès, entre d’altres indrets.

A Ca n’Oliveres, els pasantes –encarregats de l’organització i del sufragat de la decoració, menjar i actuacions musicals de la trobada- van instal·lar un altar amb la figura del sant que, com explica la presidenta de Renacer Boliviano, Lourdes Linares, “té molta devoció a Bolívia”. Els participants “posen flors i espelmes al sant, i li fan pregàries”. Després de ballar la Cueca, els pasantes reben un lot de regals com a obsequi a la seva contribució.

Reproductor d'àudio
Lourdes Linares, presidenta de Renacer Boliviano

La jornada va començar a mitja tarda amb una missa a Crist Salvador. Degut a la inestabilitat meteorològica, l’organització va suspendre la rua pels carrers de Martorell des del temple i fins Ca n’Oliveres, i va concentrar la resta d’activitats a la Nau 1 de l’equipament. Allà es van fer “les presentacions dels balls amb el grup Salay de Martorell i de Barcelona, el Tincus i la Morenada, que habitualment venen cada any a la festa”.

Reproductor d'àudio
Lourdes Linares, presidenta de Renacer Boliviano

Després, va ser moment “pel sopar i una sessió de ball per a tothom, amb cúmbia i altres ritmes més moderns”. El comiat d’una jornada amb més de 300 assistents de totes les edats.

Els balls tradicionals, un dels punts àlgids de la festa

Un dels moments més emotius de la trobada, que en dies previs també se celebra en d’altres punts del país al voltant del 25 de juliol, van ser les actuacions dels grups de ball. “Exposem la cultura boliviana amb el Salay, un ball que representa el flirteig entre l’home i la dona representatiu de Cochabamba i que consisteix en un zapateo, fet amb molta alegria i emoció”, explicava René Rodríguez, un dels integrants del grup de ball de Renacer Boliviano.

El ritme i els vestits són els elements característics de la festa. Rodríguez afegia que “portem barret i una jaqueta en la que s’hi cusen els segells de les diverses paternitats que participen de la festa”.

Reproductor d'àudio
René Rodríguez, ballador

El grup de ball local el composen “vuit membres, als que sovint se n’hi afegeixen del grup de Barcelona”. Habitualment, assagen els diumenges per a poder exhibir, dalt de l’escenari, un bocí de la cultura i de la tradició d’aquest país de l’Amèrica del Sud a casa nostra.