Can Serra celebra la seva trobada i el Dia de les Persones amb Discapacitat

748
Trobada Can Serra

El Centre Ocupacional de Can Serra, on treballen persones amb discapacitat intel·lectual, ha celebrat aquest divendres la seva tradicional trobada a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Un acte obert a familiars, amics i ciutadania que han reprès després de la pandèmia. Aprofitant que demà 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, hi han llegit el manifest per revindicar el seus drets.

A través del manifest, els membres de Can Serra han reclamat el dret a treballar en entorns laborals inclusius i la necessitat de tenir una feina digna per poder dur a terme una vida independent. El text apuntava que “les persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorn del desenvolupament tenim dret a treballar igual que tothom i sense discriminació. No només tenim dret a treballar, també volem i podem fer-ho”.

Volen treballar en entorns laborals inclusius i accessibles, “però això no passa a Catalunya, ni a l’Estat Espanyol. Només tenim feina una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorn del desenvolupament. Aquesta xifra ens preocupa perquè el treball permet la inclusió social”.

Demanen set coses a la Generalitat i a l’Estat. “La primera, treballar perquè les empreses ens contractin; la segona, dedicar més diners als centres especials de treball perquè les persones amb discapacitat puguem continuar treballant; la tercera, convocar més places de funcionaris i funcionàries reservades per nosaltres; la quarta, oferir més formació professional adaptada a les nostres necessitats; la cinquena, reservar més llocs de treball per a persones amb discapacitat i que aquesta norma es compleixi, perquè ara no es compleix; la sisena, treballar perquè les persones que es facin grans abans d’hora tinguin un suport i es puguin jubilar abans, i la setena, fer possible que les persones que tenim un sou també puguem rebre altres diners perquè viure amb discapacitat és més car”.

Lectura del manifest

A la lectura ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, acompanyat de la regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau. Fonollosa ha anunciat que “aquest manifest el transformarem en una moció que serà aprovada al mes de desembre en el Ple Municipal de l’Ajuntament, l’òrgan màxim de representació popular”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La trobada ha comptat amb la projecció de l’audiovisual Prohibit parlar de flors, un enregistrament en clau d’humor per transmetre la dimensió humana de les persones de Can Serra. També hi han representat una performance sobre com els prejudicis socials han condicionat la seva qualitat de vida, mentre alguns treballadors hi han muntat a l’escenari La Botiga de Can Serra, un fet que passa cada segon dimecres de mes al mercat ambulant de La Vila, i el proper 18 de desembre amb motiu de la Fira de Nadal. Per tancar, han gaudit d’un pica-pica a la segona planta del Centre Cultural.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el pont d’Anoia i la font del passeig de Catalunya restaran il·luminats de color taronja durant tot el cap de setmana.