Cap de setmana de Tres Tombs amb els Amics de Sant Antoni Abat

1863
Festa Tres Tombs 2023
Festa Tres Tombs 2023

L’associació d’Amics de Sant Antoni Abat organitza la festa dels Tres Tombs aquest cap de setmana del 12 al 14 de gener. La passejada dels animals i els carruatges el diumenge al matí -en nombre de prop d’una quarantena- en serà l’acte central. L’acompanyaran un esmorzar traginer al que hi ha apuntades més de 850 persones, el pregó, el concert-vermut, el ball de gala i l’intercanvi de banderes.

Divendres, a partir de les 20.00h, el local social de l’entitat acollirà l’assemblea general, el sorteig de llotges per al concert-vermut a El Progrés i un ressopó per als socis.

Dissabte al matí continuarà oberta al local la venda d’entrades. A la tarda, a partir de les 18.30h, s’encendran les atxes de vent des del pont del Diable i hi haurà una marxa de torxes fins a la plaça de la Vila, on es farà el relleu dels abanderats -el Club d’Hoquei Patins rebrà la bandera del Club de Futbol Martorell-. Pol Rius farà el pregó des del balcó de l’Ajuntament al voltant de les 19.00h, retransmès en directe per Ràdio Martorell. “A plaça, també hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània des de les 18.00h, que farà algunes adaptacions de temes pop i jazz. També hi haurà una degustació de brou calent”, explica el tresorer de l’entitat, Josep Vilella.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

Remataran la vetllada els foguerons de Sant Antoni, amb els Diables. Diumenge és el dia central de la festa. Els membres dels Amics de Sant Antoni ja seran al peu del canó des de prop de les 5 de la matinada per començar a preparar l’esmorzar traginer (09.00h, a la plaça de Maria Canela) on es concentraran els genets, cavalleries i carruatges.

Vilella diu que “se’ns han apuntat unes 850 persones, que esmorzaran dues llesques de pa de pagès, botifarra i cansalada”. L’entitat posarà a disposició unes taules per als comensals i unes graelles per coure la carn.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

Cap a les 10.30h tindrà lloc el guarniment i l’enganxada de cavalls i carruatges, i tot seguit arrencarà la passada pels carrers i places amb la Banda Simfònica (11.30h) i Els Tres Tombs. Vilella n’explica el recorregut: “sortirem de la plaça de Maria Canela i continuarem pel carrer de Montserrat; avingudes de Pau Claris i Germans Martí; plaça del Vi; Pep Ventura; rambla de Les Bòbiles; de nou avinguda dels Germans Martí i de Pau Claris fins el Portal d’Anoia”. Aquí començaran dues voltes per La Vila, entre els carrers de Lloselles, la plaça de les Hores, el carrer de Francesc Santacana i les places de l’Església i el Portal d’Anoia.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

El Concert-Vermut, amb la Internacional Cobla La Principal de La Bisbal (14.00h, El Progrés) rematarà els actes del matí. A la tarda, la mateixa orquestra posarà la música del Ball de gala a El Progrés, a les 19.00h.

Una festa que incrementa el respecte envers els animals

La Festa dels Tres Tombs de Martorell continua avançant en l’aplicació de mesures que garanteixin el benestar animal, amb l’aplicació d’un nou protocol consensuat entre la Federació Catalana dels Tres Tombs i els Departaments d’Acció Climàtica-Agenda Rural i de Cultura de la Generalitat que estableix “unes normes mínimes i bàsiques de respecte animal i control de presència i tracte amb els estàndards més rigorosos”.

Per garantir el seu compliment, una veterinària inspeccionarà in situ l’estat de cada animal, en farà informe i no donarà l’autorització de participar en la cavalcada si no hi ha les condicions adequades. Cada ramader haurà d’omplir una fitxa i una identificació de l’animal.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

La festa dels Tres Tombs se celebra a Martorell des de 1647, i esdevé una de les més matineres de totes les que se celebren arreu del país. Coincidirà enguany amb les que s’organitzen a Argentona, Cerdanyola del Vallès, Polinyà i Sant Andreu de Palomar (Barcelona).